1 Απρ 2015

Οι Οικολόγοι πράσινοι για τις δηλώσεις του Υπ. Εθνικής Αμύνης περί "συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου"


1/4/15

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την  έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις  δηλώσεις του Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου στις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, ορίζοντας μάλιστα και το ποσοστό των εσόδων των 2 κρατών σε «70-30».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ξεκάθαρα απέναντι στα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου στο Αιγαίο. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβάλλει στο άμεσο και φλέγον ελληνικό ζήτημα, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, κάτι που συχνά παραλείπεται από τις σχετικές συζητήσεις. Αναφέρονται υπερβολές, ακόμα και από επίσημα χείλη και επιστήμονες, για τις εκτιμώμενες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δημιουργώντας σαφώς σύγχυση στους πολίτες.
Πέρα από το
αμιγώς οικονομικό σκέλος μιας τέτοιας εκμετάλλευσης, καταλυτικής σημασίας είναι και το ζήτημα του περιβαλλοντικού ρίσκου. Ζημιές σε εγκαταστάσεις σε μεγάλα βάθη δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, όπως έδειξε η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Μια ενδεχόμενη διαρροή από παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί να καταστρέψει την οικονομία και τα οικοσυστήματα σε μεγάλη έκταση. Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στον κόλπο του Μεξικού το 2010 από διαρροή στις εγκαταστάσεις της BP είχε μήκος 1000,0 χιλιόμετρα. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα, ενώ τα άμεσα κόστη του ατυχήματος εκτιμώνται σε τουλάχιστον 12,5 δις δολάρια, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα έμμεσα κόστη. Για παράδειγμα μία "μεταφορά" της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε στον κόλπο του Μεξικού λόγω του εκεί ατυχήματος απεικονίζεται  στην εικόνα παρακάτω.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Φ. Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου περί συνεκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου σε συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαράδεκτες αν όχι επικίνδυνες. Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους το ενεργειακό μέλλον της χώρας πρέπει να είναι πράσινο και ανήκει αδιαμφισβήτητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πρώτη προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, τις ανεμογεννήτριες με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και τις μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Καλούμε το ΥΠΑΠΕΝ να ξεκαθαρίσει άμεσα αν οι δηλώσεις του Κου Καμμένου έχουν βάση, ή ανήκουν στα πλαίσια μιας ανεδαφικής μεγαλοϊδεατικής  προπαγάνδας του ιδίου.»   Επικοινωνία: 6974459589