28 Νοε 2013

Τιμολόγηση της Φύσης: Προστασία ή παράθυρο ιδιωτικοποίησης;

Η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κοστολογήσει την αξία του φυσικού της περιβάλλοντος και τα οφέλη που αυτό παρέχει. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν στο περιβάλλον ή τις επιπτώσεις που αυτό δέχεται από την αναπτυξιακή πολιτική.
Ακαδημαϊκοί έχουν υπολογίσει ότι η φύση της Σκωτίας αξίζει από 21,5 δις έως και 23 δις λίρες το χρόνο. Όμως ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ έχει ζητήσει μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη μελέτη. Οι υποστηρικτές του εν λόγω σχεδιασμού υποστηρίζουν ότι όπως οι περισσότερες αποφάσεις για την ανάπτυξη βασίζονται σε στενά οικονομικά ζητήματα – όσον αφορά τις άμεσες δαπάνες και τα οικονομικά οφέλη – οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να αποτιμώνται με τον ίδιο τρόπο για να μην παραβλέπεται η σημασία τους.


Διαβάστε επίσης: Κοστολογεί το νερό η Ιρλανδία με στόχο την ευαισθητοποίηση

Η τύρφη* ενεργεί ως ρυθμιστής του νερού, επιβραδύνοντας κατά τις βροχοπτώσεις τη ροή των υδάτων και συμβάλλοντας στη αποσόβηση των πλημμυρών. Επιπλέον καθαρίζει το νερό, αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες άνθρακα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βιοποικιλότητα καθώς φιλοξενεί άγρια ζωή. Σημειώνεται ότι στη Σκωτία υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις τύρφης.

Μιλώντας World Forum on Natural Capital στο Εδιμβούργο, ο Άλεξ Σάλμοντ υποστήριξε: «Η Σκωτία θα εστιάσει ιδιαίτερα στις εκτάσεις τύρφης οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος της σκωτσέζικης φύσης και αναγνωρίζονται ευρέως ως ιδιαίτερα σημαντικές για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του νερού».

Υποσχέθηκε επιπλέον ότι θα υπολογιστεί η οικονομική αξία του φυσικού κεφαλαίου της Σκωτίας και το κόστος της εξάντλησης του. Στη συνέχεια, όπως τόνισε, θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης των εταιρειών αλλά και της κοινωνίας. Τέλος δεσμεύτηκε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας.

Ο διευθυντής του Scottish Wildlife Trust, Τζόναθαν Χιουγκς χαιρέτισε την πρωτοβουλία. «Η αξία της μαγκρόβιας βλάστησης είναι 1.000 λίρες ανά εκτάριο. Αλλά αν ληφθεί υπόψη η προστασία που παρέχει από τις καταιγίδες, η χρήση της από τα ψάρια για την αναπαραγωγή τους και το γεγονός ότι αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για το κλίμα οι εκτάσεις μαγκρόβιας βλάστησης αξίζουν περίπου 21,000 ανά εκτάριο για τις τοπικές κοινωνίες» εξήγησε.

Πάντως ακτιβιστές από το Παγκόσμιο Κίνημα Ανάπτυξης εμφανίστηκαν στο φόρουμ ντυμένοι πωλητές και προσποιούνταν ότι πουλούν το βουνό Ben Nevis. Ισχυρίζονται ότι το να κοστολογείται η φύση ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίησή της.

* Η τύρφη ή ποάνθραξ είναι οργανικό καύσιμο, ορυκτός άνθρακας ο οποίος σχηματίζεται στο υπέδαφος κυρίως εύκρατου και υγρού περιβάλλοντος, από την αργή μερική αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται υπό συνθήκες ελλιπούς αποστράγγισης, σε τεράστιες μάζες.