25 Νοε 2013

Ρεμπέκα Χαρμς: Θα πω στο Σαμαρά να έρθει μαζί μου στις Σκουριές

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕA έκανε την πρώτη του στάση στην Αθήνα το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές που ξεκίνησε το Σάββατο από τη Χαλκιδική. Πλήθος κόσμου, δημοσιογράφοι και πολιτικοί βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ τους, η συμπρόεδρος των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς που χειροκροτήθηκε θερμά όταν δήλωσε ότι η πρώτη πρωτοβουλία που θα πάρει θα είναι να καλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί μαζί της το δάσος στις Σκουριές. Της Αγγελικής Δημοπούλου
«Αρκετά χρόνια πριν είχα θεωρηθεί τρομοκράτης στη Γερμανία γι’ αυτό καταλαβαίνω απόλυτα τους ανθρώπους του Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τώρα τους αποκαλούν τρομοκράτες επειδή θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και το μέλλον. Θα κάνω ότι περισσότερο μπορώ για να τους υποστηρίξω επειδή η μάχη που δίνουν είναι πολύ πολύ σημαντική» τόνισε η Ρεμπέκα Χαρμς κατά την τοποθέτησή της.


Αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στις Σκουριές Χαλκιδικής: «Με κάλεσαν και επισκέφτηκα την περιοχή  πριν από μερικούς μήνες. Πρέπει να παραδεχτώ ότι με το που αντίκρισα το δάσος κατάλαβα αμέσως γιατί αυτός ο αγώνας είναι τόσο σημαντικός. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δάση που είδα ποτέ. Σαν παραμύθι. Είναι έγκλημα εναντίον της φύσης να κόψει κανείς αυτά τα δέντρα. Μπορείς επίσης να μυρίσεις κατευθείαν το νερό που τρέχει στο δάσος. Πρέπει να προστατευτεί και θα κάνω ότι μπορώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι’ αυτό».

«Το να προστατεύεις το περιβάλλον σημαίνει να προστατεύεις τους ανθρώπους και να φροντίζεις τις ανάγκες τους. Αυτή τη στιγμή για ένα πολύ βραχυπρόθεσμο κέρδος - αν δεν σταματήσει αυτό το πρότζεκτ - θα καταστραφούν οι δουλειές πολλών ανθρώπων που δεν εργάζονται στη μεταλλευτική δραστηριότητα και κυρίως αυτών που έχουν επενδύσει σε καλές γεωργικές καλλιέργειες αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή που είναι τόσο κοντά στον Άθω (Άγιο Όρος)» συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει απάντησε ότι πρώτα απ’ όλα θα καλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί μαζί της το δάσος στις Σκουριές για να δει τι συμβαίνει. Έκανε επιπλέον λόγο για παραβίαση νόμων της ΕΕ στις περιπτώσεις των υπόγειων υδάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σημείωσε το γεγονός ότι υπάρχει διεθνής εμπειρία και το παράδειγμα της Ρόσια Μοντάνα στη Ρουμανία.

«Υπάρχουν πολλές αναντιστοιχίες με τους νόμους της ΕΕ πράγμα το οποίο σκοπεύω να αναδείξω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ειδικά τώρα που θα ξεκινήσει η ελληνική προεδρεία. Στον καιρό της κρίσης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας δεν θα ξεπουληθεί σε ξένες εταιρείες όπως αυτή η εταιρεία που ονομάζεται μάλιστα El Dorado. Η ονοματολογία είναι οιωνός. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πρόκειται για ένα έγκλημα ενάντια στη φύση και τους ανθρώπους της περιοχής. Ας προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε» κατέληξε.