15 Νοε 2013

Σε έξαρση τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στη Στερεά

Αυξημένα είναι τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας και φέτος το φθινόπωρο σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, σε σχέση με το 2011 σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η ποσότητα των κατασχεθέντων καυσόξυλων παρουσιάζει αύξηση κατά 32,4% και έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι από τα δασαρχεία.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, έθεσε σε εφαρμογή ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την παράνομη υλοτόμηση και οι δασάρχες προχωρούν στην υποβολή μηνύσεων κατά των λαθροϋλοτόμων.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με θέμα τη λαθροϋλοτομία και την αποτίμηση των δράσεων δασοπροστασίας της αντιπυρικής περιόδου 2013, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Δασών Γιώργου Αμοργιανιώτη και της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπης Γερακούδη.
Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας για τα τελευταία δύο χρόνια, στο δεκάμηνο Ιανουάριος έως Οκτώβριος 2012 και 2013ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάζει αύξηση 34,9 % (από 6.645 σε 12.206), ο αριθμός των μηνύσεων που υποβλήθηκαν παρουσιάζει μείωση 24,3% (από 580 σε 539), ενώ η ποσότητα των κατασχεθέντων καυσόξυλων παρουσιάζει αύξηση 32.4% (από 1.616 τόνους σε 2.392 τόνους).
Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, αλλά δεν παραλείφθηκε η διάσταση της δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασικές υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, ΣΔΟΕ) η ενίσχυση της συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτύξει με στόχο την πάταξη του φαινομένου.
ΤΑ ΝΕΑ