8 Οκτ 2013

Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με ΔΟΕ

Συμπαράστασή στον αγώνα των εκπαιδευτικών για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και του ρόλου του εκπαιδευτικού
Με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, που αποτελούσαν οι δύο εκπρόσωποι Τύπου Θανάσης Μακρής και Βάσω Νάκου και ο συντονιστής της θεματικής ομάδας Παιδείας Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο των συναντήσεών τους με φορείς της εκπαίδευσης.


Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, στο οποίο εκτέθηκαν από την πλευρά των εκπροσώπων της ΔΟΕ τα προβλήματα που απασχολούν τους δασκάλους και συγκεκριμένα: τα κενά σε σχολεία και νηπιαγωγεία, οι χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών, η κατάργηση στην πράξη του ολοήμερου σχολείου, η παύση της διετούς μετεκπαίδευσης των δασκάλων, οι άσκοπες μετακινήσεις τους, η απαξίωση των σχολείων ειδικής αγωγής, η μη έγκαιρη χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων, η ανασφάλεια των αναπληρωτών και ωρομισθίων, η μεταφορά των μαθητών και, κυρίως, η απαξίωση του δημόσιου σχολείου στο σύνολό του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που αποτελεί αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και του ρόλου του εκπαιδευτικού, στόχοι που δεν μπορούν να θυσιάζονται με άλλοθι την οικονομική κρίση. Ακριβώς γιατί η επένδυση στο δημόσιο σχολείο και την παιδεία είναι η μόνη ελπίδα για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση. Έτσι, πρότειναν εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, να αναπτυχθούν εναλλακτικές και πιο δημιουργικές μορφές αγώνα, στην κατεύθυνση του ανοιχτού στην κοινωνία και αλληλέγγυου σχολείου.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις δυνατότητες συνεργασίας της ΔΟΕ με τους Οικολόγους Πράσινους κατόπιν αιτήματος των εκπαιδευτικών για ανεύρεση προγραμμάτων χρηματοδότησης για την πράσινη αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα για πράσινες στέγες και κήπους, βιοκλιματικό μετασχηματισμό, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων, κ.ά. Η πρόταση συνδέεται με την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους των σχολικών μονάδων και τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος με οικολογικό τρόπο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Μακρής, δήλωσε:

«Θέλουμε ένα δημόσιο σχολείο που να δημιουργεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους και υπεύθυνους ενεργούς πολίτες. Η στήριξη του εκπαιδευτικού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για ένα δημιουργικό σχολείο».

- See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4960:2013-10-07-15-12-02&catid=1:press-releases#sthash.IxGRlV0X.dpuf