21 Οκτ 2013

Στη λίστα των καρκινογόνων καταχωρήθηκε επίσημα η ρύπανση του αέρα

Η Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC) καταχώρισε τη ρύπανση του αέρα ως καρκινογόνο παράγοντα για τους ανθρώπους.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την εξέταση στοιχείων που ενοχοποιούν τη ρύπανση του αέρα για 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως το 2010.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η IARC επισημαίνει ότι από εδώ και στο εξής τόσο η ρύπανση του αέρα όσο και η σωματιδιακή ρύπανση καταχωρούνται στην Ομάδα 1 με τους καρκινογόνους παράγοντες, που περιλαμβάνει πάνω από 100 καρκινογόνες ουσίες, μεταξύ των οποίων ο αμίαντος, το πλουτώνιο, ο καπνός του τσιγάρου και η υπεριώδης ακτινοβολία.


Από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτου από καρκίνο που προκαλεί κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα, περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι αφορούν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας που αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι σε ξεχωριστή έκθεση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι το 90% των κατοίκων αστικών κέντρων στην Ευρώπη αναπνέει μολυσμένο αέρα με συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ανώτερες από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα 2009 – 2011 οι κάτοικοι των πόλεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούσαν να εκτίθενται σε ποσοστό 96% σε ρύπανση του αέρα από τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και σε ποσοστό 98% σε υψηλά επίπεδα όζοντος, πάνω από τα ανώτατα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

‘Ολα αυτά ενώ θεωρείται ότι οι εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη κινούνται σε καθοδική τροχιά.