8 Σεπ 2013

Μήνυμα νίκης από τη Βολιβία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποδέχθηκαν τον Βολιβιανό υπουργό κ. Κανέδο. Oι εταιρείες επέβαλαν φόρο ακόμη και για το νερό της βροχής!
Θερμή υποδοχή είχε ο Βολιβιανός υπουργός Πολιτισμών Pablo César Groux Canedo από τους Οικολόγους Πράσινους και το Πανελλαδικό τους Συμβούλιο, που συνεδρίαζε στη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ως προσκεκλημένος του Συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το Νερό» έφερε μήνυμα νίκης σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αφού πρωταγωνιστούσε στον αγώνα των κατοίκων στην Κοτσαμπάμπα, οι οποίοι πέτυχαν να ακυρώσουν την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του πόσιμου νερού που προωθούσε η τότε κυβέρνηση της Βολιβίας.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενημέρωσαν τον Βολιβιανό υπουργό για τις δράσεις τους ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, γιατί πιστεύουν ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και η διαχείρισή του να γίνεται με κύριο γνώμονα τη βιωσιμότητα και όχι την εμπορική λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους.

Τέτοιες δράσεις ήταν οι ενημερωτικές εκστρατείες και εκδηλώσεις, η στήριξη της πανευρωπαϊκής εκστρατείας συλλογής υπογραφών Right2water, των δράσεων της Κίνησης 136 για να γίνουν πρωταγωνιστές οι πολίτες και του «SOSτε το Νερό» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ,,,,. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις στο ευρωκοινοβούλιο και κατατέθηκαν ερωτήσεις, από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πέτυχαν σημαντική απάντηση του Επιτρόπου Rehn, στην οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας.

Ο κ. Κανέδο αναφέρθηκε στον αγώνα των κατοίκων της Κοτσαμπάμπα -της τρίτης μεγαλύτερης πόλης σε πληθυσμό στη Βολιβία- η οποία τo 2000 σείστηκε από τις διαδηλώσεις, λόγω της αύξησης στην τιμή του νερού κατά 300%, η οποία έγινε όταν βορειοαμερικανική εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση του νερού της πόλης. Στη συμφωνία υπήρχε όρος να πληρώνουν οι πολίτες φόρο ακόμη και για το νερό της βροχής που συλλέγουν! Οι πολίτες οργανώθηκαν, πήραν τους λογαριασμούς και κατά χιλιάδες τους έκαψαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας να καταργηθεί η σύμβαση με την εταιρεία. Μετά από πρωτοφανή καταστολή, πολλούς τραυματισμούς, ακόμη και θανάσιμους, πολιτών από την αστυνομία και το στρατό, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όλα τα δικαιώματα του νερού αποκαταστάθηκαν.

Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας και όταν κερδήθηκε η ακύρωση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης, δημιουργήθηκε η αντίληψη πως αφού κερδήθηκε ο πόλεμος του νερού θα μπορούσαν να ανακτήσουν και τους άλλους πόρους όπως το αέριο και το πετρέλαιο της χώρας. «Είδαμε ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε την ίδια την πολιτική και ότι χρειάζεται ένας ευρύτερος αγώνας για την αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού. Η κατάληξη ήταν να εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας κάποιος που καταγόταν από μία από τις 36 φυλές ιθαγενών της Βολιβίας και να γράψουμε ιστορία», πρόσθεσε ο κ. Κανέδο.

Σχετικά με το σημερινό καθεστώς διαχείρισης του νερού στην Βολιβία ο κ. Κανέδο επεσήμανε ότι στις πόλεις έχουν δημιουργηθεί δημόσιες εταιρείες και στη διαχείριση του νερού συμμετέχουν και οι πολίτες, μαζί με τους εργαζόμενους στην ύδρευση. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές κολεκτίβες, όπου οι γείτονες μιας περιοχής έχουν συμμετοχή στις διαδικασίες της διαχείρισης. Μάλιστα, η Βολιβιανή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία υποδομών με σκοπό τη διάθεση πόσιμου νερού σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, επενδύοντας το πλεόνασμα από την εταιρεία του νερού αλλά και από τη διαχείριση άλλων αγαθών, όπως το αέριο και το πετρέλαιο.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας εξέφρασε στον Βολιβιανό υπουργό τη συμπαράσταση των Οικολόγων Πράσινων, του πρόσφερε έναν πίνακα από ανακυκλώσιμα υλικά και ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι η Ευρώπη αγωνίζεται με συλλογή υπογραφών από δύο εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, για να αναγνωριστεί το νερό ως συλλογικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα στα κείμενα της ΕΕ. Κάτι όμως που είναι ήδη συνταγματικά κατοχυρωμένο στη Βολιβία, η οποία ξεπέρασε την οικονομική κρίση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές χωρίς να εκχωρεί τα συλλογικά αγαθά με συνοπτικές διαδικασίες σε ιδιώτες "επενδυτές". Και από αυτές τις επιλογές ήδη εμπνέονται και οι ευρωπαίοι πολίτες.

- See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4871:2013-09-07-12-29-56&catid=33:2009-03-18-07-39-11&Itemid=51#sthash.DXChrbKc.dpuf