4 Ιουν 2013

Με επιτυχία η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας για τη δασοπονία και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 3 Ιουνίου η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων με θέμα «Η συμβολή της δασοπονίας στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου – Προστασία, τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας στα δάση του νομού Φθιώτιδας». Η εκδήλωση αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων που υλοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο πλαίσιο των εκστρατειών τους για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου κ αι για την ανάδειξη του ρόλου της δασοπονίας στην τοπική οικονομία και απασχόληση.
Στην αρχική θεματολογία αναπτύχθηκαν οι μεγάλοι κίνδυνοι για τα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα, όπως αυτοί γίνονται εντονότεροι λόγω της κρίσης, και συγκεκριμένα ο κίνδυνος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα και η υποβάθμιση που συντελείται λόγω λαθραίων υλοτομιών.


Πολύ εύστοχα, η κ. Πολυξένη Ράγκου, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Επίκουρος Τμήματος Δασολογίας Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του πολιτικοοικονομικού πλαισίου στο οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή εικόνα για επενδύσεις, αλλά και ότι πλέον ο αγώνας των κατοίκων της υπαίθρου για το περιβάλλον είναι ο αγώνας διεκδίκησης του τόπου τους και ένας αγώνας για δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η κ. Ράγκου περιέγραψε τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα δασικά οικοσυστήματα απαντώντας έτσι στο ερώτηECα αν συμβαδίζει η μεταλλεία με την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, αλλά και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς να βλάψει το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Σχετικά με την υποβάθμιση από τις λαθροϋλοτομίες, που συντελείται στα ελληνικά δάση τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, η Βάσω Νάκου, Δασοπόνος και εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, παρουσίασε τα συμπεράσματα  από συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Οικολόγοι Πράσινοι με συνδικαλιστικούς φορείς δασικών υπαλλήλων, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστήμονες του δασικού χώρου, τα οποία έχουν πανελλαδικό και τοπικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ότι με οργανωμένη από τη δασική υπηρεσία καυσοξύλευση, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη απόληψη ξυλείας και να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο σε περισσότερους πολίτες, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα το παρεμπόριο και την παραοικονομία. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στα δασικά οικοσυστήματα είναι οι δύο πιο σημαντικές προτάσεις για τον περιορισμό της λαθροϋλοτομίας, αφού η προστασία των δασικών πόρων περνά και μέσα από την οικονομική τους χρησιμότητα.

Με τα στοιχεία που μας διέθεσε ο κ. Γιάννης Παπανδρέου, Διευθυντής Δασών του Νομού Φθιώτιδας, έγινε δυνατή μια περιγραφή τόσο της γενικής κατά στασης της ελληνικής δασοπονίας όσο και των δυνατοτήτων που αυτή διαθέτει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, επιβεβαιώνεται ότι η δασοπονία είναι μια σημαντική δραστηριότητα, πιστή στις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ικανή όμως να παρέχει σημαντικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει απαξιωμένη και η συμβολή της στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου δεν γίνεται αισθητή, όμως οι προοπτικές της είναι δυνα= Cικές και στον τομέα της ξυλοπονίας για την παραγωγή δασικών προϊόντων και στους τομείς της κτηνοτροφίας, του δασικού τουρισμού και της παραγωγής δασικής βιομάζας.

Συνδέοντας όλα τα παραπάνω με την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της δασοπονίας και την ανάγκη ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία των θέσεων εργασίας στις οποίες θα απασχοληθούν, οι Οικολόγοι Πράσινοι προκρίνουν τη δημιουργία κοινωνικών συνετα ιριστικών σχημάτων και επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν ως βασικό αντικείμενο την εκμετάλλευση των δασικών προϊόντων, την υλοποίηση συναφών δραστηριοτήτων (πχ συμμετοχή σε αναδασώσεις, καλλιέργεια δασικών και ενεργειακών φυτών, κ.ά.) και την ανάπτυξη του δασικού τουρισμού, που ενδείκνυται ιδιαίτερα για την περιοχή της Φθιώτιδας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον κατά γενική ομολογία είχε, λοιπόν, η εισήγηση του κ. Δημήτρη Κιτσικόπουλου, εκπροσώπου του Δικτύου ΚΑΠΑ, για τη δημιουργία συνεταιρισμού και κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης για την παραγωγή ενέργειας από δασική και γεωργική βιομάζα στο νομό Φθιώτιδας. Η πρότασή του τεκμηριώνεται με μετρήσιμα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του και που αφορούν κυρίως τη βιομάζα από τα ελαιοκλαδέματα, ενώ με τη βοήθεια εθελοντών που θα θελήσουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρότασης σε πιλοτική μορφή, θα καταστεί δυνατό να εντοπιστούν δυσκολίες και προβλήματα που θα διορθωθούν πριν την υλοποίηση της πρότασης σε τελικό στάδιο. Είναι σαφές ότι για το κομμάτι της δασικής βιομάζας σημαντική θα είναι η συμβολή των υπηρεσιών που θα διαθέσουν στοιχεία, αλλά και των δασικών συνεταιρισμών, που κάλλιστα θα μπορούν να δώσουν έτσι νέα πνοή στα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα.

Καταλήγοντας, είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έθεσε τις βάσεις για συζήτηση και προβληματισμό γύρω από το ρόλο της δασοπονίας στη Φθιώτιδα, ενώ ο συνδυασμός της με την κοινωνική οικονομία ελπίζουμε ότι θα είναι μια καινοτόμος πρόταση για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία του δασικού μας πλούτου από τους ανθρώπους που βιώνουν μέσα και γύρω από αυτά.