5 Ιουν 2013

Υπογράφουμε για την πανευρωπαϊκή καμπάνια για το δικαίωμα στο νερό-Διεκδικούμε το δημόσιο χαρακτήρα των θερμών πηγών Φθιώτιδας

5 Ιούνη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Όπως έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία, η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο, όχι προς όφελος των κοινωνιών, καθώς οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητάς του. Αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η συμμετοχή των πολιτών στις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα του φυσικού πόρου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται πάνω από όλα για ένα περιβαλλοντικό αγαθό που οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με σύνεση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!» http://www.right2water.eu/el που διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 1.447.441 υπογραφές, πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών που απαιτούνται για να τεθεί το θέμα στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στην Ελλάδα υπολειπόμαστε μόλις 4.318 από τις 16.500 απαιτούμενων από τη χώρα μας υπογραφών, σημειώνοντας πολύ μεγάλη πρόοδο το τελευταίο τρίμηνο.

Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε την αντίθεσή μας με την ιδιωτικοποίηση των θερμών πηγών της Φθιώτιδας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και με πρόσχημα τη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Τα θερμά νερά είναι παγκοσμίως μια πληγή πλούτου για τις περιοχές που τα διαθέτουν και η εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες επενδυτές δεν αποτελεί παρά παραχώρηση του δημόσιου πλούτου στα χέρια λίγων εκλεκτών.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ελάτε να συγκεντρώσουμε μαζί τις 4.318 υπογραφές που λείπουν για την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού!
Ας ενώσουμε τις φωνές μας διεκδικώντας το δικαίωμα πρόσβασης στα θερμά νερά της Φθιώτιδας, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα των πολύτιμων θερμών πηγών της περιοχής!

Αναλυτικότερη αναφορά στις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και γενικότερα για θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων υπάρχει στη σελίδα: http://www.facebook.com/nera.oikologoi.prasinoi