29 Μαΐ 2013

Δημόσια συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων για τα δασικά οικοσυστήματα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

«Η συμβολή της δασοπονίας στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου»
Προστασία, τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας στα δάση του νομού Φθιώτιδας
Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, ώρα 19.45μμ 
στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΣΑΜΑΡΑΣ» (πλατεία Διάκου)
Τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος, που για δεκαετίες δεν έτυχε αποτελεσματικής διαχείρισης ούτε για την προστασία του, ούτε για την εθνική οικονομία. Οι συνέπειες είναι τραγικές σε όλο το εύρος τους και τη στιγμή που ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αναδεικνύουν την ανάγκη αειφορικής διαχείρισής τους, τα ελληνικά δάση έχουν αφεθεί στο έλεος των φυσικών φαινομένων και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων υποβάθμισής τους. Η αδιαφορία της Πολιτείας έχει καταστεί εγκληματική, ενώ η οικονομική κρίση και η αναπτυξιακή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν το ξεκάθαρο άλλοθι για την καταστροφή πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων, που ιδιώτες επενδυτές επιβουλεύονταν από το παρελθόν.


Τα δασικά οικοσυστήματα της Φθιώτιδας δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο νομός μας – πλούσια προικισμένος σε φυσικό περιβάλλον – διαθέτει ιδιαίτερα όμορφα και σημαντικά δάση και προστατευόμενες περιοχές, που δεν διαχειρίζονται επαρκώς, δεν προστατεύονται και κάποια απειλούνται άμεσα. Με την υποβάθμισή τους, όμως, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, περιορίζονται οι δυνατότητες της οικονομικής τους εκμετάλλευσης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει την περιοχή μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο πλαίσιο των εκστρατειών μας για τη δασική πολιτική και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, διοργανώνουμε δημόσια συζήτηση στη Λαμία, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 και ώρα 19.45 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΣΑΜΑΡΑΣ» (πλατεία Διάκου). Η εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της δασοπονίας στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου – Προστασία, τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας στα δάση του νομού Φθιώτιδας» θα επικεντρώσει στις δυνατότητες της δασοπονίας να συμβάλλει θετικά στην οικονομία της περιοχής μας και στην απασχόληση, συνδυάζοντας την παράδοση και την εμπειρία με την καινοτομία και τις νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Πληροφορίες: Γιάννης Κούτσικος 6937378138
Στέφανος Σταμέλλος 6977261256


Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Πρόγραμμα:

19.45 - 20.00

Προσέλευση

20.00 - 20.30

Έναρξη - Χαιρετισμoί - Σύντομη τοποθέτηση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας

20.30 - 20.45

«Δάση και μεταλλευτικές δραστηριότητες», Πολυξένη Ράγκου, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Λέκτορας Τμήματος Δασολογίας Α.Π.Θ., πρόεδρος Ομίλου Φίλων του Δάσους

20.45 - 21.00

«Οικονομική Κρίση και Λαθροϋλοτομίες στη Φθιώτιδα – Προβλήματα και Προτάσεις για αειφορική και κοινωνικά δίκαιη καυσοξύλευση». Εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας.

21.00 - 21.15

«Δασική οικονομία και θέσεις εργασίας. Παράδοση, παρόν και δυνατότητες για το μέλλον στο νομό Φθιώτιδας». Εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας.

21.15 - 21.30

«Δασικές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – μια πράσινη πρόταση στη δασοπονία», Βασιλική Νάκου, Δασοπόνος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλον

21.30 - 22.00

Συζήτηση - Συμπεράσματα