3 Ιαν 2013

Ευθύνες σε όλους και για όλες τις λίστες

Όσον αφορά στην απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ- και όχι μόνο- ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:

«Είναι εύλογο και θεμιτό η κοινωνία να ζητάει πολιτικές- και όπου υπάρχουν ποινικές- ευθύνες από πολιτικούς που με πράξεις και παραλείψεις τους μας οδήγησαν ως εδώ. Καθήκον και υποχρέωση όλων των θεσμικών παραγόντων είναι να επιμερίσουν τις ευθύνες προς όλους όσοι ενεπλάκησαν καθ' οιονδήποτε τρόπο και όχι επιλεκτικά. Να τις διερευνήσουν από το σύνολο των υποθέσεων και να μην κοντοστέκονται απλά και μόνο σε μια από τις τόσες λίστες που κυκλοφορούν.

Οι ευθύνες, τεράστιες των πολιτικών, δεν μπορούν να μείνουν μόνο σ' αυτούς. Είναι χρέος, έστω καθυστερημένα, να αποδοθούν και σε όσους -έχοντας "πλάτες" ή όχι- παρανόμησαν φοροδιαφεύγοντας. Αν το πολιτικό σκηνικό δε συνειδητοποιήσει έστω τώρα τη δυναμική των εξελίξεων, θα συμβάλλει σε μια ακόμα επικίνδυνη περιπέτεια για την κοινωνία και τη χώρα.
Το τέλος μιας τραγωδίας, όπως είναι γνωστό εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, δε μπορεί παρά να συνοδευτεί με κάθαρση. Κάθαρση όμως πραγματική και όχι απέναντι σε συγκυριακούς αποδιοπομπαίους τράγους.»