6 Δεκ 2012

Το βαρέλι (στη διαφθορά) δεν έχει πάτο

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατρακύλησε μέσα σ' έναν χρόνο, εν μέσω βαθύτατης ύφεσης, δεκατέσσερις ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για τα φαινόμενα διαφθοράς, συναγωνιζόμενη πλέον με την Κολομβία, δείχνει ότι αυτή έχει πολύ βαθιές ρίζες και ότι οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν σημασία σε μια κρίσιμη παράμετρο, που ζημιώνει την εικόνα της χώρας και τους πολίτες της και αποζημιώνει τους "επιτήδειους" σε βάρος των υπολοίπων.

Ο πυρήνας της διαφθοράς οφείλεται στις πελατειακές σχέσεις, στο γραφειοκρατικό τέρας του κρατικού μηχανισμού αλλά και στις κρατικοδίαιτες δραστηριότητες σημαντικού μέρους του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα. Και "ενδιάμεσοι" σε σειρά περιπτώσεων βρέθηκαν κομματικοί παράγοντες ή "εκλεκτοί" των εκάστοτε κυβερνώντων σε κρίσιμα πόστα, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι περίεργα ύποπτες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών, που κατάφωρα ευνοεί την παραγραφή και τις κομματικές σκοπιμότητες, κατά κανόνα έμεναν στο "απυρόβλητο".

Σχετικά με την εκτίναξη των φαινομένων διαφθοράς στη χώρα ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:

«Το αποτύπωμα της διαφθοράς στην οικονομία είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, οι διαφόρων ειδών "συναλλαγές" που οδηγούν στην κατοχή μαύρου χρήματος και γκρίζων περιουσιών και η δημιουργία αθέμιτων "προνομίων". Τα συμπτώματα αυτά στο τέλος χρεώνονται στο ακέραιο στους υπόλοιπους».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πριν την εμφάνιση της κρίσης είχαν επισημάνει όλες τις πτυχές και διαστάσεις και είχαν καταθέσει δέσμη προτάσεων:

http://www.ecogreens-gr.org/Docs/Theseis/EG_PolicygiaantimetopisiDiaftoras_final.pdf