12 Νοε 2012

Ώρα για αλλαγή-Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους Πράσινους

Να παγώσει η πληρωμή του χρέους και να στηριχθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις προτείνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

«Είναι ώρα για αλλαγή. Τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την Ελλάδα πρέπει να πάνε στην αναδιοργάνωση της οικονομίας και όχι στην αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος χρειάζεται να παγώσει και η αποπληρωμή του να ξεκινήσει όταν η χώρα μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να πιέζει για μέτρα λιτότητας αλλά για μεταρρυθμίσεις», τόνισε από την Αθήνα ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχοντας σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου. Συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Ρεμπέκα Χαρμς, Νίκος Χρυσόγελος, Φιλίπ Λαμπέρτς και η συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ζωή Βροντίση. Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Βούλα Τσέτση.

Η Ρεμπέκκα Χάρμς ξεκίνησε την ομιλία της εξηγώντας πόσο ενωμένη ήταν η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο από την αρχή της ελληνικής κρίσης, στη θέση ότι με μονόπλευρα μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Χαρακτήρισε «σκοτεινό» το ελληνικό πρόγραμμα που προκάλεσε την αύξηση παρά τη μείωση του χρέους, ενώ αναφέρθηκε στην ύφεση που πλησιάζει ακόμα και την Γερμανία. Ο Φιλίπ Λαμπέρτς μίλησε για το θυμό που μοιράζεται με τους Έλληνες για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν πρέπει να αφήσουμε τον θυμό να γίνει δύναμη καταστροφής. Υπάρχει δρόμος ανάμεσα στην λιτότητα και την καταστροφή, η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Στην ανάγκη της ενωμένης Ευρώπης αναφέρθηκαν και οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι. Η Ζωή Βροντίση, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους Πράσινους για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα, λογιστική αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και στο κοινό αίτημα για αλλαγή πορείας. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης και αλλαγών που χρειάζεται να στηρίξει η ελληνική κοινωνία στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα. «Οι όροι του μνημονίου πρέπει να προσαρμοστούν στις Ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες», δήλωσε.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η χώρα χρειάζεται ένα δικό της σχέδιο, ισορροπημένο, δίκαιο, νομιμοποιημένο δημοκρατικά το οποίο θα είναι αξιόπιστο και ρεαλιστικό. Πάνω σε αυτό το σχέδιο χρειάζεται να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες για να πετύχει βιώσιμη ευημερία.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου μέλη των Οικολόγων Πράσινων ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «Κάτω η δικτατορία της λιτότητας» τονίζοντας την αντίθεση με τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πράσινων συνεχίζεται ως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.