16 Νοε 2012

Τα φορολογικά βάρη και πάλι στις «πλάτες» των πιο αδύναμων

Για τις προωθούμενες ρυθμίσεις που αφορούν στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων και στα τεκμήρια διαβίωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου δήλωσε:
"Η χώρα χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση της φορολογητέας ύλης και όχι επιλεκτικές πελατειακές ρυθμίσεις που επεκτείνουν τις ανισότητες και διαιωνίζουν τις παθογένειες.
Πέρα από την αποδοχή αδιέξοδων μέτρων, η τρικομματική κυβέρνηση φέρνει στην επιφάνεια επιπρόσθετες ρυθμίσεις, που ευνοούν τους κατόχους μεγάλων περιουσιών και την πολυτελή διαβίωση"

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας επέβαλαν κατά συρροή οριζόντιες περικοπές, διαιωνίζοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μιας στρεβλής οικονομίας. Η παρούσα όχι μόνο συνεχίζει τις οριζόντιες ρυθμίσεις αλλά τις καθιστά ακόμα πιο άδικες για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Όπως:
-Η αυτοτελής φορολόγηση στα ενοίκια, με συντελεστή αισθητά χαμηλότερο της αντίστοιχης φορολογικής κλίμακας για ανάλογα εισοδήματα,
-Οι μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης μεγάλων κατοικιών και αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, που ευνοούν πληθυσμιακές κατηγορίες οι οποίες κάθε άλλο παρά ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μπορούν να θεωρηθούν.
Με αντίστοιχες ρυθμίσεις είναι φανερό ότι καταργείται κάθε έννοια ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης των πολιτών και παρατείνεται το καθεστώς της φορολογικής νομοθεσίας, όπου οι αστερίσκοι, οι υποσημειώσεις και τα "παράθυρα" εξαιρέσεων αποτελούν τον κανόνα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν διαφαίνεται η παραμικρή πρόθεση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες χαμηλών εισοδημάτων, επιβαρύνονται δυσανάλογα φορολογικά.