26 Οκτ 2012

Το νερό είναι πηγή ζωής και όχι κέρδους

Για μια ακόμα φορά η χώρα μας ακολουθεί ουραγός τις επιλογές που έχουν ήδη απορρίψει άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού που ακολούθησαν κάποιες χώρες στο παρελθόν με τη λογική "θεοποίησης" της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού απέρριψαν τελικά τόσο οι επιστημονικές μελέτες (π.χ. της Παγκόσμιας Τράπεζας και τουΠαρατηρητηρίου για την Τροφή και το Νερό) όσο και τα ίδια τα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών αυτών αφού σταδιακά πλέον οι εταιρίες ύδρευσης ανακτώνται από δήμους ανά την Ευρώπη. Τα στοιχεία έδειξαν καθαρά ότι η ιδιωτικοποίηση αυτού του πολύτιμου κοινωνικού αγαθού έχει ως αποτέλεσμα την παράλογη και δυσανάλογη -σε σχέση με τις επενδύσεις- αύξηση των τιμών αλλά και την χειροτέρευση της ποιότητας του αγαθού με μοιραίο αποτέλεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση, στο όνομα της αποπληρωμής των δανειστών και στο πλαίσιο της δικής της αδυναμίας σχεδιασμού ενός ρεαλιστικού και ολοκληρωμένου εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση, έρχεται και δηλώνει διατεθειμένη να εφαρμόσει αναχρονιστικές στρατηγικές εκποίησης. Η συζήτηση αυτές τις μέρες στη Βουλή επικύρωσε ότι τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζουν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (3.7.2012). Δεν αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά πρέπει να θεωρείται κληρονομιά η οποία παρέχεται στους πολίτες σε απόλυτα λογικές τιμές. Δεν αναγνωρίζουν, όπως επισήμανε και ο Ευρωβουλευτής μας σε ερώτηση του, ότι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ημερομηνίες 14.1.2004, 10.3.2004 και 31.5.2006, ο τομέας ύδατος δεν πρέπει να ελευθερωθεί αλλά να εκσυγχρονιστεί και συνεπώς δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών.
Η συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά: «το νερό είναι πηγή ζωής για όλους και όχι πηγή κέρδους για ορισμένους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι χρησιμοποιούμε κάθε μέσο για να αποτρέψουμε την απαράδεκτη, παράλογη και καταδικαστική πρόθεση της τρικομματικής να "βάλει χέρι" στο νερό μας».
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με:
  • Θεσμικές παρεμβάσεις από τον Ευρωβουλευτή μας σε συνεργασία με την Ομάδα των Πράσινων (δείτε ερώτηση)
  • Ενεργό συμμετοχή στη διαμαρτυρία των πολιτών στις 25/10 στις 18:00 έξω από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
  • Έμπρακτη υποστήριξη της πρωτοβουλίας πολιτών να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους, όπως η Κίνηση 136 στη Θεσ/κη
  • Συνεχή διάλογο με εκπροσώπους φορέων για τη διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών