10 Μαΐ 2012

Αναζητώντας τον Πολιτισμό και την Μουσική στα προγράμματα των κομμάτων

Δείτε εδώ αναλυτικά το άρθρο
Επειδή καμιά φορά πρέπει να ''ευλογάμε και τα γένια μας'' σας παρουσιάζουμε τις αναφορές για το πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων, για τον Πολιτισμό και την Μουσική,όπως εκφράστηκαν στην ανάλυση του Γ.Λιγνού σε άρθρο του στο μουσικό διαδικτυακό περιοδικό TAR με τίτλο:

Η ψήφος είναι πολιτική ή μουσική;
Ολίγα περί πολιτισμού και μουσικής από τα κόμματα της 6ης Μαΐου

''Συνολικά 32 είναι τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που θα ζητήσουν τη ψήφο σας. Χάριν συνεπείας του TAR προσφέρθηκα να σπαταλήσω ένα απόγευμα προσπαθώντας να βρώ τι λένε τα κόμματα για τον Πολιτισμό και παρ’ ελπίδα , αν υπάρχει καμιά πιο ειδική αναφορά για τη Μουσική.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Τα ανακατέβω για να μην θεωρηθεί ότι κάνουμε διακρίσεις και σπονσοράρουμε κανένα.''

Ιδού η αναφορά για τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας:

''Τα καλά παιδιά του μπαχτσέ οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ λένε αρκετά πράγματα, λογικά οφείλω να πώ και συνεπή στην αντίληψη της οργανικότητας του πολιτισμού σαν μέρος του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος υλικού και άυλου.

Την ενίσχυση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ατόμων ή και κοινωνικών κινημάτων και τοπικών ομάδων, στο πεδίο του άυλου και υλικού ως βάση της παραγωγής πολιτισμού.

Τον εντοπισμό και ανάδειξη νέων πολιτιστικών κινημάτων και νέων καλλιτεχνών ως έκφραση του παρόντος και υλικό του μέλλοντος.

Την υιοθέτηση του πολυπολιτισμικού «διαλόγου» ως βάση συνεννόησης διαφορετικών πνευματικών και θρησκευτικών επιλογών.

Την ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών που αναφέρονται σε περιβαλλοντικές προβληματικές.

Την κατοχύρωση και ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας ως ανθρώπινο δικαίωμα και ανθρωπολογικό δεδομένο.

Τη χαρτογράφηση, τη θεσμική προστασία και την αξιακή ανάδειξη του συνόλου της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.–Την ψηφιοποίηση των δεδομένων της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών αρχειακών προτύπων.

Την ενίσχυση των υπαρχόντων δομών ή/και δημιουργία θεσμού προώθησης της ελληνικής πνευματικής/ καλλιτεχνικής δημιουργίας σε τόπους διεθνών πολιτιστικών συναντήσεων και ανταλλαγών.

Την οικονομική στήριξη της πολυκεντρικότητας των πολιτιστικών «τοπίων» ως εργαλείων αποκέντρωσης και ενίσχυσης της τοπικότητας.

Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων καλλιτεχνών και πολιτιστικών δημιουργών στο πλαίσιο της θεώρησης του πολιτιστικού προϊόντος ως κοινωνικού αγαθού.

Την ενσωμάτωση της πολιτιστικής διάστασης σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης μέσω της διδασκαλίας ποίησης, θεάτρου, χορού, μουσικής και, κύρια, της ιστορίας της τέχνης.

Και επιτέλους κάποιος λέει κάτι:Την ενίσχυση και περαιτέρω εξειδίκευση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών ειδικού προσανατολισμού, όπως τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Διεκδίκηση της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων από το εξωτερικό.Μία εθνική νότα είναι επιβεβλημένη.''

Τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τα αντίστοιχα προγράμματα των υπόλοιπων κομμάτων μπορείτε να κάνετε εδώ