30 Μαΐ 2012

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Καιρός για νέα προσέγγιση με κριτήριο την υγεία και κοινωνική συνοχή



Εκδήλωση που οργάνωσε ο Ν. Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή εκπροσώπηση, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;"

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Michel Kazatchkine, καθηγητής της ιατρικής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και ο Pavel Bem, μέλος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος της Πράγας, που εκπροσώπησαν τη Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών (Global Commission for Drug Policy).

Συμμετείχαν, επίσης, ο διπλωμάτης Pierre Vimont, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπό την λαίδη Άστον, η υποδιευθύντρια της μονάδας για τη πολιτική των ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Paola Tardioli- Schiavo, ο Danillo Balota συντονιστής διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας (EMCDDA), ο Πρέσβης της Βολιβίας, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και του Συμβουλίου, Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων όπως το Transnational Institute και το Global Drug Policy Programme. Τη συζήτηση συντόνισε ο Mike Trace του διεθνούς οργανισμού International Drug Policy Consortium.

Το θέμα της αξιολόγησης με βάση επιστημονικές έρευνες - και όχι ιδεολογικές προκαταλήψεις και ταμπού - των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων των πολιτικών μείωσης της ζήτησης και διακίνησης ναρκωτικών μέσω της απαγόρευσης είναι η βάση για τον επανασχεδιασμό και την μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Πολλοί φορείς και οι κεντρικοί ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να τεθούν στο κέντρο της πολιτικής για τα ναρκωτικά τα θέματα της υγείας και της μείωσης της βλάβης τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία. Το 30% των περιστατικών AIDs σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Οι πολιτικές που σχεδιάστηκαν πριν πολλές δεκαετίες δεν είχαν υπόψή τους την μόλυνση από τον ιό HIV/AIDs.

Το θέμα των ναρκωτικών δεν αφορά μειοψηφίες αλλά το σύνολο της κοινωνίας, όπως αναλύθηκε από τους συμμετέχοντες ομιλητές της εκδήλωσης. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρεται σε πολλές εκθέσεις και κυρίως στην Έκθεση "Reuter-Trautmann" που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πενήντα χρόνια απαγόρευσης έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: την αύξηση δηλαδή της ζήτησης και της προσφοράς παράνομων ουσιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Ετήσιας Παγκόσμιας Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ για το 2010", από το 1998 το συνολικό δυναμικό παραγωγής οπίου αυξήθηκε κατά 78%, ενώ η κοκαΐνη και η παραγωγή κάνναβης παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο.
Ο ετήσιος τζίρος της παγκόσμιας αγοράς παράνομων ναρκωτικών ουσιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400-450 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο ετήσιος τζίρος της ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης υπερβαίνει τα 35 -40 δις δολάρια. Οι χρήστες είναι περισσότεροι από ποτέ. Και κάθε μία ώρα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών, και συνεχώς εμφανίζονται νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες. Το 2011 το ήμισυ σχεδόν του συνολικού πληθυσμού των ελληνικών φυλακών είναι έγκλειστοι για αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά, κατά πλειοψηφία για κατοχή και χρήση, ενώ υπήρξε μια δραματική αύξηση κατά 1000% στην διάδοση του ιού HIV/ AIDS μεταξύ των χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα.

Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασαν τη διεθνή πρωτοβουλία "Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών" που συστήθηκε από 19 προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς (πρώην πρόεδροι Βραζιλίας, Κολομβίας, Μεξικού και Ελβετίας, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, και άλλοι εξέχοντες διανοούμενοι, πολιτικοί, στελέχη ιδρυμάτων και επιχειρηματίες), που έχει στόχο να σταματήσει ο παράλογος "πόλεμος κατά των ναρκωτικών" και να συμβάλλει σε ένα διεθνή διάλογο, ενημερωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, για να βρεθούν οι πιο ανθρώπινοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να μειωθούν οι βλάβες που προκαλεί η χρήση ουσιών στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Οι κεντρικοί ομιλητές παρουσίασαν τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε η Παγκόσμια Επιτροπή που προτείνει τηνπαύση της ποινικοποίησης και του στιγματισμού των χρηστών ουσιών που δεν βλάπτουν άλλους, ενώ ενθαρρύνει τονπειραματισμό των Κυβερνήσεων με εναλλακτικά μοντέλα νομικής ρύθμισης των ουσιών, ιδιαίτερα για την κάνναβη, για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ακεραιότητα των πολιτών. Προτείνει, επίσης, ότι πρέπει να εμπλουτιστεί ο πλουραλισμός των θεραπευτικών μεθόδων, όχι μόνο με θεραπείες υποκατάστατων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), αλλά και με προγράμματα κλινικής χορήγησης ηρωίνης και καθαρών σύνεργων ακόμη και μέσα σε καταστήματα εγκλεισμού, ενώ τονίζει ότι οι χώρες που εξακολουθούν και επενδύουν στην καταστολή πρέπει να εστιάσουν στο οργανωμένο έγκλημα και όχι τους χρήστες, για τους οποίους πρέπει να παρέχεται επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης. Καταλήγει δε ότι είναι καιρός να σπάσουμε τα ταμπού, να αξιολογήσουμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται με γνώμονα το κόστος και την ωφέλεια- αποτελεσματικότητά τους, και να αντικαταστήσουμε τις πολιτικές που στηρίζονται σε ιδεοληψίες και ηθικούς δογματισμούς, με πολιτικές που είναι δημοσιονομικά ορθές και στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και καλές πρακτικές που μειώνουν τη βλάβη και διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Οι περισσότεροι ομιλητές συνηγόρησαν στο γεγονός ότι ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει πλήρως και έχει πολλές αθέμιτες και καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως. Οι πολιτικές της απαγόρευσης δημιουργούν μεγαλύτερη βλάβη από όση προλαμβάνουν. Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατοπιστούν οι πόροι από την ποινικοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων, πολλές φορές κατά τα άλλα νομοταγών πολιτών, και να μετακινηθούν προς μια προσέγγιση που βασίζεται στον τομέα της υγείας, της πρόληψης, της περίθαλψης, της μείωσης της βλάβης, της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία συνεχώς αποδεικνύουν ότι οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη υγεία φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ποινικοποίηση.

www.globalcommissionondrugs.org

http://www.globalcommissionondrugs.org/wp-content/themes/gcdp_v1/pdf/Global_Commission_Report_English.pdf