25 Μαΐ 2012

Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά


Τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων στο anapofasistoi.gr

- Γιατί είναι ουσιαστικά οι μόνοι που επιμένουν σε ταυτόχρονες απαντήσεις διεξόδου για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον: ενδεικτικό είναι ότι στις εκλογές της 6.5, μόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι (και οι Πειρατές) απάντησαν στην έκκληση του WWF προς τα κόμματα για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στο περιβάλλον.

- Γιατί σε καιρούς λιτότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της καθημερινής ζωής και των συλλογικών αγαθών, μας κάνει δύο φορές φτωχούς.

- Γιατί, μαζί με το ΟΧΙ στο Μνημόνιο, καταθέτουν και ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο http://goo.gl/8zTH7 καθώς και συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη για την επαναδιαπραγμάτευση http://goo.gl/GjUmo .

- Γιατί δε νοσταλγούν την πριν το Μνημόνιο εποχή, αλλά διεκδικούν όλες τις αλλαγές που χρωστάμε ως κοινωνία στον εαυτό μας, για διαφάνεια και δημοκρατία, αποδοτική δημόσια διοίκηση, αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος.

- Γιατί το κρισιμότερο ίσως ζήτημα είναι η πραγματική οικονομία και ο προσανατολισμός της: Τα μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προωθούν μια οικονομία τύπου Αλβανίας ή Ρουμανίας, βασισμένη στη λεηλασία φυσικών και ανθρώπινων πόρων, με αιχμή τις εξορύξεις και το τσιμέντο. Η αριστερά περιορίζεται σε αμυντικές μάχες, που είναι απαραίτητες αλλά δεν αρκούν. Αντίθετα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε συνολική πρόταση για Πράσινη Στροφή, με θέσεις εργασίας και με βασικούς πυλώνες την ύπαιθρο, την απεξάρτηση από πετρέλαιο και λιγνίτη, και τα συλλογικά αγαθά.

- Γιατί προωθούν τον προγραμματικό διάλογο ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο, ανοίγοντας τα χαρτιά τους και πιέζοντας τους άλλους να κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Στη σημερινή συγκυρία, κανείς δε δικαιούται να ζητά από τους πολίτες λευκή επιταγή.

- Γιατί η παρουσία τους στην επόμενη Βουλή είναι απαραίτητη για να μπουν επιτέλους στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα που οι άλλοι αφήνουν στο περιθώριο.

- Ισχυρή πράσινη κοινοβουλευτική παρουσία, θα είναι καταλυτική και για μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες σε εναλλακτική κατεύθυνση, διασφαλίζοντας δεσμεύσεις για σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ευρωπαϊκό προσανατολισμό για τη χώρα και αναζήτηση λύσεων πέρα από το Μνημόνιο.

- Γιατί, με τη θετική παρουσία τους στο ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση, έχουν δώσει απτά δείγματα γραφής ότι μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία.

- Γιατί παραμένουν απλοί ενεργοί πολίτες και κάνουν πράξη το σύνθημα άλλων για «πολιτική χωρίς πολιτικούς»: οι ευρωβουλευτές τους δεν δέχθηκαν τα βουλευτικά προνόμια, εναλλάχθηκαν στη μέση της θητείας τους και δίνουν το μισό μισθό τους για κοινωνικές και οικολογικές δραστηριότητες. Όπως όλα τα πράσινα κόμματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν εκπροσώπους και όχι αρχηγούς και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία.

Πηγή: http://anapofasistoi.gr/ecogreens/