3 Απρ 2012

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με καταγγελία για κακοποίηση οροθετικού κρατουμένου στις φυλακές Αγ.Παύλου


Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Μιλτιάδη Παπαϊωάννου έστειλαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφορικά με καταγγελία του οροθετικού κρατούμενου Adriadit Berberaj για ξυλοδαρμό του από αρχιφύλακα και υπάλληλο στο νοσοκομείο των φυλακών Αγ.Παύλου . Για το περιστατικό που -εφόσον επαληθευθεί- συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτρoπή για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελία του οροθετικού κρατούμενου Adriadit Berberaj που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων» (www.keli.gr), στις 15 Μαρτίου 2012 και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στο νοσοκομείο των φυλακών Αγίου Παύλου, ξυλοκοπήθηκε άγρια από αρχιφύλακα και υπάλληλο των φυλακών, ενώ στη συνέχεια μετήχθη στις φυλακές Κέρκυρας παρότι είναι οροθετικός κρατούμενος. Στην επώνυμη καταγγελία του ο ανωτέρω κρατούμενος αναφέρει ότι: «(...) Για όλο το περιστατικό υπεύθυνος ήταν ο αρχιφύλακας Ανδρέας Παπανδρέου».

Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε: α) εάν έχει δοθεί εντολή έκτακτου ελέγχου δυνάμει του ν.3090/02 για την εξέταση της βασιμότητας της ανωτέρω καταγγελίας και β) το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία έκτακτου ελέγχου στο Κ.Κ.Τρικάλων από το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Κ.Κράτησης, τη διενέργεια της οποίας μας γνωστοποιήσατε με το υπ'αριθ.πρωτ. 4633/02-02-2012 έγγραφό σας».

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/