27 Απρ 2012

Λίγα λόγια για τους Οικολόγους Πράσινους στη σημερινή πολιτική συγκυρία



Βασιλική Νάκου,
υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Φθιώτιδας



Τις τελευταίες ημέρες ρωτώνται συνεχώς τα κόμματα για τη διάθεσή τους για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ – ΝΔ την επομένη των εκλογών, προφανώς γιατί θεωρείται δεδομένη τόσο η υπεροχή των δύο αυτών κομμάτων όσο και η μεταξύ τους συνεργασία και αναζητείται απλά το κόμμα που θα παίξει το ρόλο της συγκολλητικής ουσίας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Κι αυτό γίνεται τη στιγμή που το ζητούμενο από τους περισσότερους πολίτες είναι η σμίκρυνση της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που ευθύνονται για την κρίση και τα μνημόνια, αλλά και οι ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, την προστασία του κοινωνικού ιστού και την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κόμμα διαλόγου και συνεργασιών, πρεσβεύοντας μια πολιτική κουλτούρα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει από τα παραδοσιακά κόμματα. Ως κόμμα που στεκόμαστε με συνέπεια στο ρόλο που ήδη κληθήκαμε να διαδραματίσουμε στην ευρωβουλή και στην αυτοδιοίκηση, σίγουροι ότι πετυχαίνουμε μικρές θετικές αλλαγές με τη συμμετοχή μας σε αυτά τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, βιώνουμε συνεχώς την ανάγκη για συνεργασίες και διάλογο που θα οδηγήσει στη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων ακόμα και όταν μια γενικότερη πολιτική συμφωνία είναι αδύνατη. Αυτονόητο, λοιπόν, ότι προβληματιστήκαμε και για την προοπτική συνεργασιών την επομένη των εκλογών αν οι συμπολίτες μας μας φέρουν με την ψήφο τους σε αυτή τη θέση.

Ομολογουμένως η απόφαση είναι δύσκολη και θα στηριχθεί – όπως έχουμε δημοκρατικά αποφασίσει σε συνέδριό μας – σε προγραμματικές συμφωνίες και στο σχέδιο του κάθε κόμματος για το τι κάνουμε την επόμενη μέρα: σε ποιες κατευθύνσεις δουλεύουμε, τι προοπτικές ανάπτυξης σχεδιάζουμε για τη χώρα, ποιες προτεραιότητες θέτουμε. Γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αναπολούμε την εποχή πριν το μνημόνιο, στην οποία βρίσκονται βαθιά χαραγμένα τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτό, άρα δεν είναι αυτονόητα εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος μας όποιο κόμμα απλά δηλώνει αντιμνημονιακό. Και δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ξεπερασμένες ιδέες και αδιέξοδες κι επικίνδυνες πολιτικές που θα μας ξαναφέρουν με μαθηματική ακρίβεια στο ίδιο σημείο με το σημερινό.

Με αυτή την έννοια, και μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ θα ήταν αντίθετη με τις αρχές μας. Τα δύο αυτά φθαρμένα κόμματα, που κυβέρνησαν αυτοδύναμα τη χώρα τόσα χρόνια, ευθύνονται στο ακέραιο για τη σημερινή κατάσταση με τις πολιτικές που ακολούθησαν και την αναξιοπιστία της ηγεσίας και των στελεχών τους. Μια δική μας απόφαση συνεργασίας θα τους έδινε την ώθηση να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο που συντελούν στη χώρα, αυτή τη φορά με το άλλοθι ενός νέου οικολογικότερου προφίλ, τη στιγμή που οι αποτυχημένες επιλογές τους κινούνται διαμετρικά αντίθετα από τη δική μας πρόταση για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, απειλώντας τον πιο πολύτιμο πόρο που διαθέτουμε ως χώρα, το φυσικό μας περιβάλλον, άρα και τις βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Και το κάνουν, μάλιστα, καταλύοντας κάθε έννοια διαβούλευσης με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες και κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των δημοκρατικών θεσμών, άρα με τρόπο που αντιτίθεται στη φιλοσοφία μας και το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την πολιτική.

Χρήσιμο, λοιπόν, αυτή την περίοδο θα ήταν να πιέζαμε όλοι στη διερεύνηση καινοτόμων προτάσεων και στην εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την επόμενη μέρα των εκλογών, που το ζητούμενο θα είναι και πάλι η αντιμετώπιση της κρίσης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και λέω «και πάλι» γιατί ο προεκλογικός πυρετός μετατόπισε το βάρος της συζήτησης στο ποιο κόμμα από τα δύο πρώην μεγάλα θα κερδίσει την πρωτιά. Άραγε, μεταξύ τους θα μπορέσουν να συνεργαστούν μετά τις αλληλοκατηγορίες που ανταλλάζουν αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της προεκλογικής προβολής τους;

Χρήσιμο επίσης θα ήταν να αναλογιστούμε ως πολίτες τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, η οποία είναι ταυτόχρονα οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική – αξιακή. Έτσι θα κατανοήσουμε και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την έξοδο από την κρίση, προτάσεις σοβαρές, φρέσκες και με βιώσιμη προοπτική, όπως οφείλουν να είναι οι προτάσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Που απαντάνε σε όλα τα θέματα της κοινωνικής ζωής (θεσμοί, οικονομία, υγεία, δικαιώματα, μετανάστες, παιδεία, διοίκηση και αυτοδιοίκηση, πολιτισμός) και δίνουν λύσεις για οικονομία – εργασία – απασχόληση μέσα από την απαραίτητη για τη διαβίωσή μας προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις μας πηγάζουν από εμάς τους πολίτες και αναφέρονται σε εμάς τους πολίτες, αποτελούν συλλογική δουλειά και καλούν όλους σε συλλογική δουλειά. Γιατί, για να βγούμε από το αδιέξοδο, οφείλουμε να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης, να δώσουμε στην πολιτική το αληθινό της περιεχόμενο και να παλέψουμε για την πραγματική δημοκρατία. Με την ενεργό συμμετοχή μας αφήνουμε λιγότερα περιθώρια σε όσους επιβουλεύονται να μας διοικούν ερήμην μας – όπως τόσα χρόνια – και σε επικίνδυνες δυνάμεις να θρέφουν ακροδεξιές αντιλήψεις και φασιστικά μορφώματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε την προστασία των συλλογικών αγαθών, ισονομία και ελεύθερη έκφραση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία για κάθε ον σε αυτό τον πλανήτη και ελεύθερους, δημιουργικούς πολίτες που δεν θα ζουν με κατάθλιψη και φόβο για το αύριο. Αυτό το ρόλο διαδραματίζουμε στη σημερινή συγκυρία, αυτό το ρόλο διεκδικούμε να διαδραματίσουμε και μέσα στη νέα Βουλή.