5 Απρ 2012

SIEMENS: ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ…


Η αντιδικία της γερμανικής εταιρείας με την ελληνική πολιτεία για τα μαύρα ταμεία και τις μίζες που δόθηκαν σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους κλείνει εξωδικαστικά.

Το πολιτικό σύστημα για άλλη μία φορά αποδεικνύει πως δεν έχει καμία διάθεση να τερματίσει την ασυλία για τις γκρίζες περιουσίες και τη διαφθορά. Μετά από τόσες εξεταστικές επιτροπές και δικαστικές διερευνήσεις, κανείς δεν έχει μπει φυλακή, η εταιρία μένει με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από τις γκρίζες συμβάσεις της και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με τις μίζες στην τσέπη και στα κομματικά τους ταμεία.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι διπλά σκανδαλώδης τη στιγμή που στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και σε πλήθος άλλες χώρες η εταιρεία αλλά και εμπλεκόμενοι έχουν καταδικαστεί για διαφθορά.

Δεν ξεχνάμε πως οι στενές σχέσεις της εταιρείας με το πολιτικό σύστημα της χώρας έχουν τις ρίζες τους στα πέτρινα μεταπολεμικά χρόνια, σε μια Ελλάδα κατεστραμμένη και έτοιμη για επενδύσεις. Σήμερα, μετά το συγχωροχάρτι αυτό, η Siemens είναι πάλι καθαρή και έτοιμη για επενδύσεις.

Για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ η ρύθμιση αυτή είναι προσβλητική και ουσιαστικά επιβραβεύει τις πρακτικές της διαπλοκής και της διαφθοράς στον τόπο.

Το σκάνδαλο μάλιστα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση καθώς προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο δικαιούνται να συμμετέχουν σε προγράμματα και έργα με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν σε διαφθορά μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκές χώρες και εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των χρημάτων που έδωσαν ως δωροδοκίες. Η Κομισιόν οφείλει να πιέσει με συγκεκριμένες ενέργειες την εταιρία να αποκαλύψει ονόματα και στοιχεία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την αρχή του σκανδάλου ζητάμε:

-να δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο και το τελευταίο «Πόθεν Έσχες» όλων των πολιτικών, για να δούμε ποιοι πλούτισαν κατέχοντας δημόσιες θέσεις.
-να επιστραφούν έντοκα μέχρι το τελευταίο ευρώ τα χρήματα του σκανδάλου, που σήμερα πληρώνονται από τους πολίτες μέσω των περικοπών
-ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, που φέρονται να έχουν λάβει χρήματα από τη SIEMENS, οφείλουν να τα επιστρέψουν από τα κομματικά τους Ταμεία, αποδεικνύοντας πως στις σημερινές συνθήκες οι «αμφιβολίες» τους είναι αδιανόητο να αποβαίνουν εις βάρος του Δημοσίου.