26 Απρ 2012

Πράσινες μπίζνες ή στροφή στην Πράσινη οικονομία και διέξοδο στην κρίση;

Της Έφης Γρίβα-Στασινού
Το 2009 το ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε προς την εξουσία υιοθετώντας το σύνθημα για «πράσινη ανάπτυξη» υφαρπάζοντας έτσι τις ψήφους, που πιθανά θα πήγαιναν στους Οικολόγους Πράσινους, και πείθοντας τον κόσμο ότι το «μεγάλο» αυτό κόμμα έχει οικολογικές ευαισθησίες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Αντίστοιχη ορολογία χρησιμοποίησαν και τα άλλα κόμματα κάνοντας σαφές ότι η ανάπτυξη σχετίζεται με το περιβάλλον. Αρκετά κοινοτικά κονδύλια έρρευσαν προς τη χώρα μας γι' αυτό το σκοπό…
Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η πράσινη ανάπτυξη μεταφράζεται για όλους αυτούς σαν «πράσινες μπίζνες», στα πλαίσια των οποίων ξεπουλούν έδαφος - υπέδαφος - νερό σε όποιον επενδυτή ενδιαφέρεται. Κλείνουν συμφωνίες αγνοώντας εντελώς τις τοπικές κοινωνίες, που βλέπουν τον φυσικό τους πλούτο να συρρικνώνεται ενώ τα κέρδη πηγαίνουν μόνο στις τσέπες των ''επενδυτών'' με αντάλλαγμα μερικές κακοπληρωμένες βραχύβιες θέσεις εργασίας.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως με την ανυπαρξία περιβαλλοντικής πολιτικής, κάθε φορά που προκύπτει οικολογικό πρόβλημα, όλοι αναρωτιούνται: «Που είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι», «γιατί δεν έρχονται οι Οικολόγοι να φωνάξουν;» Κι όλα αυτά από εκείνους που ψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα με τα παχιά λόγια για την «πράσινη ανάπτυξη».
Πού ήταν όμως όλο αυτό τον καιρό οι Οικολόγοι Πράσινοι; 
Ήταν κυριολεκτικά παντού:
Στην καμπάνια για την κλιματική αλλαγή το 2009, στην πρόσκληση της Ευρωβουλευτού Ρεμπέκα Χαρμς όπου προβλήθηκε το αίτημα για Ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού προς την Ελλάδα το 2010, στην πρόταση του Μ.Τρεμόπουλου για την έκδοση ευρωομόλογου πριν καταφύγει η χώρα μας στον μηχανισμό στήριξης, που τότε σχεδιαζόταν.
Αλλά και στις οκτώ(8) προτάσεις για διαφάνεια, κάθαρση, δημοσιονομική εξυγίανση και δέσμευση γκρίζων περιουσιών, στις προτάσεις για την εξυγίανση του ΟΣΕ, την παρουσίαση τον Σεπτέμβριο του 2010 στην ΔΕΘ της πράσινης πρότασης εξόδου από την κρίση.
Το 2011, μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα, δίνουν στοιχεία για το Ελληνικό πυρηνικό λόμπυ και τους πολιτικούς που το υποστηρίζουν, παρεμβαίνουν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το μεσοπρόθεσμο με ανοιχτή επιστολή, παρουσιάζουν στοιχεία για εξασθενές χρώμιο στο νερό και αναλυτικές προτάσεις για το φορολογικό (Φεβρ.2012).
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνολικά 37 δράσεις που ανέλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε διεθνές και πανελλήνιο επίπεδο, ενώ συνεχείς υπήρξαν οι παρεμβάσεις τους στα πλαίσια των τοπικών κοινωνιών για τα κατά τόπους προβλήματα, με την συμμετοχή πολλών μελών τους στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια ανά την Ελλάδα.
Στην περιοχή μας συνεχείς υπήρξαν οι κινητοποιήσεις για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Φθιώτιδας: για τα μεταλλεία της Οίτης, τη ρύπανση του Μαλιακού, την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας, τις παράνομες αμμοληψίες, τη χάραξη και κατασκευή του Ε65 μέσα στην κοιλάδα του Σπερχειού, την ευθυγράμμιση της κοίτης του Σπερχειού ποταμού, την ΛΑΡΚΟ, τη διαχείριση των σκουπιδιών και των αστικών λυμάτων, ενώ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.
Όλες αυτές οι δράσεις, κι άλλες που δεν καταγράφηκαν εδώ(δείτε το http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com/), αποδεικνύουν την συνεχή προσπάθεια ενός κόμματος, που αγωνίζεται χωρίς καμία ιδιοτέλεια για να πείσει ότι το περιβάλλον αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, όταν οι επενδύσεις γίνονται με προϋποθέσεις και τρόπο ανταποδοτικό προς την κοινωνία.
Είναι γεγονός ότι η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των παραπάνω δράσεων είναι σχεδόν μηδαμινή, ιδιαίτερα από τα «μεγάλα» κεντρικά κανάλια τα οποία συστηματικά δεν προβάλουν τις οικολογικές δράσεις. Αν οι ίδιες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί από τα «μεγάλα κόμματα» ή από τους συνήθεις διαπλεκόμενους πολιτικούς, θα τις είχαν εκθειάσει πολλαπλά. Κι ενώ χάνουν την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση, με περίσσιο θράσος μας κατηγορούν για απουσία.
Όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε εδώ έτοιμοι να αναλάβουμε νέες ευθύνες. Είναι ανάγκη όλοι να καταλάβουν ότι για να έχουμε δύναμη και να εισακούγονται οι προτάσεις μας, πρέπει να είμαστε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σας καλούμε λοιπόν να μας ενισχύσετε με την ψήφο σας για να μπορούμε πλέον, μέσα από την Βουλή, να υψώσουμε την φωνή μας, να συμμετέχουμε στον κεντρικό σχεδιασμό της πολιτικής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην Εθνική στρατηγική και να κατευθύνουμε έτσι πολιτικές αποφάσεις που βοηθούν τον πολίτη και δεν υποβαθμίζουν την ζωή του.
Η ψήφο σας έχει δύναμη
Έφη Γρίβα-Στασινού
Υποψήφια Βουλευτής Φθιώτιδας
Με τους Οικολόγους Πράσινους