6 Απρ 2012

Φρένο στην ατιμωρησία της αστυνομικής βίας!


Επίορκοι υπάλληλοι των Μ.Α.Τ. χτυπούν ανεξέλεγκτα διαδηλωτές, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ υπό την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τα νέα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην περιοχή του Συντάγματος κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων για το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας του συμπολίτη μας Δημήτρη Χριστούλα.

Εικόνες αστυνομικής βίας στο κέντρο της Αθήνας κάνουν το γύρο του κόσμου, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι τα περιστατικά αυτά πραγματοποιούνται υπό την ανοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος ασυλίας και ατιμωρησίας για περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας από υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας. Παράλληλα, η νέα θητεία του κ.Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο ξεκινά με νέους τραυματισμούς δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που έρχονται να προστεθούν σε μια μεγάλη σειρά αντίστοιχων περιστατικών το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας πλέον τη δημοσιογραφία επικίνδυνο επάγγελμα στη χώρα μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε ότι τέτοιες πράξεις στρέφονται ευθέως κατά της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας στη χώρα μας και καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

α) Να συλληφθούν άμεσα οι υπάλληλοι των Μ.Α.Τ. που εμφανίζονται σε βίντεο να βιαιοπραγούν σε βάρος περικυκλωμένων και άοπλων διαδηλωτών καθώς και εκείνοι που ευθύνονται για τους τραυματισμούς των δημοσιογράφων Μανώλη Κυπραίου, Απόστολου Σκουμπούρη, Ρένας Μανιού, Παναγιώτη Μπούσιου, Μάκη Συνοδινού, της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη και άλλων καθώς και το σοβαρό τραυματισμό του Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριου Λώλου, να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της οριστικής απόταξης και να ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους προκειμένου να δικαστούν από ποινικό δικαστήριο.

β) Να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα όλων των Ε.Δ.Ε. που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια για περιστατικά καταχρηστικής βίας υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων καθώς και τις τυχόν πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις τους επιβλήθηκαν.

γ) Να εισηγηθεί την κατάργηση του άρθρου 19 του ν.4058/2012 με το οποίο δεν εφαρμόζεται σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση και φέρεται να διαπράχθηκαν από αστυνομικούς, λιμενικούς ή πυροσβεστικούς υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών, διάταξη με την οποία καταργείται στην ουσία η αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα αυτά, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων λόγω της καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών.

δ) Να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαμόρφωση ενός κλίματος μηδενικής ανοχής στη βία και στην κατάχρηση εξουσίας στα σώματα ασφαλείας, με την κατάλληλη εκπαίδευση των νέων αξιωματικών αλλά και την αυστηρή εφαρμογή των πειθαρχικών κανονισμών.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/