17 Απρ 2012

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ; 37 δράσεις και μια «μαγική εικόνα»


Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπάρχουν ως κόμμα συνεχώς από τα τέλη του 2002. Ουσιαστική προβολή είχαν μόνο την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές του 2009. Αμέσως μετά φάνηκαν να εξαφανίζονται από το προσκήνιο, καθώς η δημοσιότητά τους περιορίστηκε στο ελάχιστο. Στα δυόμιση τελευταία χρόνια, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων σε τηλεοπτικό πάνελ πολιτικού διαλόγου έχει κληθεί μόνο ΜΙΑ φορά.

Ήταν όμως πραγματικά «εξαφανισμένοι»; Απάντηση δίνει ίσως ένα σύντομο χρονικό με τις 37 βασικότερες πρωτοβουλίες και δράσεις των Οικολόγων Πράσινων από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα. (λινκ) Σε όλα αυτά προσθέστε την παρουσία μελών μας, χωρίς κομματικές ετικέτες, σε μια σειρά κινήματα: από τη μη βίαιη δράση των «αγανακτισμένων» στις πλατείες, μέχρι πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τοπικές παρεμβάσεις.

Ελάχιστα από αυτά έγιναν ευρύτερα γνωστά, καθώς η προβολή τους στα ΜΜΕ ήταν από περιορισμένη μέχρι ανύπαρκτη. Διαβάζοντάς το χρονικό τους, κάθε πολίτης μπορεί να διαμορφώσει δική του άποψη και να κρίνει κατά πόσο οι ίδιες πρωτοβουλίες θα περνούσαν εξίσου απαρατήρητες αν προέρχονταν από άλλο κόμμα.

Αν λοιπόν όλο αυτό το διάστημα οι Οικολόγοι Πράσινοι συνέχισαν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να καταθέτουν προτάσεις και να οργανώνουν παρεμβάσεις, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για ανικανότητα να κινήσουν το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης, όχι όμως και για απουσία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επαληθεύεται απλώς το γνωστό αξίωμα πως «ό,τι δεν το έδειξε η τηλεόραση, είναι σαν να μην υπήρξε καθόλου». Ιδιαίτερα ισχύει αυτό από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, όταν όλα τα φώτα ήταν εκ των πραγμάτων στραμμένα στη Βουλή και τις εκεί εξελίξεις.

Στοιχείο με πρόσθετο ενδιαφέρον, είναι ότι η εικόνα της «απουσίας» των Οικολόγων Πράσινων άρχισε να συζητείται να προβάλλεται πολύ πρόσφατα, μόλις φθάσαμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Εκεί τα συμφέροντα είναι όντως μεγάλα:

-Οι κύκλοι που προωθούν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τους Οικολόγους Πράσινους εκτός Βουλής για πλησιάσουν ευκολότερα το άθροισμα των 151 εδρών,
-Η Αριστερά βλέπει στη συζήτηση αυτή ευκαιρίες να δικαιώσει την αμφιλεγόμενη παρουσία των κομματικών της στρατών στα κινήματα και να εκτοπίσει έναν ενδεχόμενο ανταγωνιστή της.


Σε εποχές όμως που όλοι σπεύδουν να αμφισβητήσουν τα ΜΜΕ, πόσο συμβατή με τη δημοκρατία είναι η έμμεσή επικύρωση της «αυθεντίας» τους να κατασκευάζουν εικόνες παρουσίας ή απουσίας μιας πολιτικής δύναμης;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σηκώνουμε λοιπόν και αυτό το γάντι: αναζητείστε την παρουσία μας, και κρίνετέ μας και από αυτή. Από όποιους κρίνουν λοιπόν ότι οι παρεμβάσεις μας άξιζαν ένα ευρύτερο αντίκτυπο, ζητάμε την υποστήριξή τους για ισχυρή πράσινη παρουσία στη νέα Βουλή, ώστε οι προτάσεις και οι δράσεις των Οικολόγων Πράσινων να επηρεάζουν ουσιαστικά τις εξελίξεις και κανείς να μην έχει πια την ευχέρεια να τις αγνοήσει.

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Υποψήφιος Επικρατείας, συνεπικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, μαζί με την Ιωάννα Κοντούλη.



Αναλυτικά το χρονικό των παρεμβάσεων των Οικολόγων Πράσινων:


Δεκέμβριος 2009:

Καμπάνια για την κλιματική αλλαγή, ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη. Εκδήλωση στο Σύνταγμα, περιοδεία στη Μεγαλόπολη, ναυλωμένο «τρένο της κλιματικής αλλαγής» από Θεσσαλονίκη μέχρι Κοζάνη.

Πρόταση στον υπουργό Υποδομών για υιοθέτηση σιδηροδρομικής λύσης στα Τέμπη, μετά τον πολύμηνο αποκλεισμό τους. Η πρόταση προβάλλεται πανηγυρικά, αλλά δεν προχωρεί.

Ιαν 2010

Συνολική πρόταση θεσμικών αλλαγών για την αυτοδιοίκηση.

Κατάθεση αναλυτικών προτάσεων στη διαβούλευση για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Μάρτιος 2010

Οργανώνουν επίσκεψη στην Αθήνα των ευρωβουλευτών Ρεμπέκα Χαρμς, συν-επικεφαλής των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, και Σβεν Γκήγκολντ. Προβάλλεται το αίτημα για ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού προς την Ελλάδα, ως απάντηση στην άνοδο των σπρεντ.

Απρίλιος 2010

Με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο, πριν ακόμη την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Μιχ. Τρεμόπουλος θέτει στην Κομισιόν το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, ως εναλλακτικής λύσης στο Μηχανισμό Στήριξης που ήδη ετοιμαζόταν. ΄

Η αναλυτική Πράσινη θέση για την κρίση, οριστικοποιείται μια μόλις μέρα μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απορρίπτουν το δανεισμό από την τρόικα, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την έκδοση ευρωομολόγου που είχε προτείνει σχεδόν ομόφωνα το ευρωκοινοβούλιο . Αντί για τις συνταγές λιτότητας, ζητούν διαφάνεια, κάθαρση, εξορθολογισμό δαπανών, επενδύσεις Πράσινης Στροφής για τόνωση και αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας.

Μάιος 2010

8 προτάσεις για διαφάνεια, κάθαρση και δημοσιονομική εξυγίανση, με συγκεκριμένες προτάσεις για εντοπισμό και δέσμευση των γκρίζων περιουσιών από διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Ολοκληρωμένη πρόταση για εξυγίανση του ΟΣΕ με αναβάθμιση του έργου του. Ο κ. Ρέππας θα αφήσει μέχρι τέλους αναπάντητο το αίτημα για συνάντηση μαζί του.

Ιούνιος 2010

Έκθεση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, για τη διαφάνεια στα κοινοτικά κονδύλια. Ψηφίζεται με συντριπτική πλειοψηφία στην ολομέλεια.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Διαμαρτυρία στην Παλιά Βουλή για το προγραμματιζόμενο κλείσιμο μεγάλου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας

Ιούλιος 2010

Ναυλωμένο «πράσινο τρένο», από Κόρινθο μέχρι Καλαμάτα, κατά των σχεδίων για κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ.

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υποδομών, για τον ΟΣΕ. Η οδός Χαριλάου Τρικούπη μετονομάζεται συμβολικά σε «οδό Δημητρίου Ρέππα, σφαγέως των σιδηροδρόμων»

Σεπτέμβριος 2010

Παρουσίαση, στη ΔΕΘ, της πράσινης πρότασης διεξόδου από την κρίση.

Ερωτήσεις Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, αποκαλύπτουν ότι το πραγματικό έλλειμμα του ΟΣΕ είναι μόλις 10% αυτού που επικαλούνται η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως επιχείρημα για να κλείσουν το σιδηρόδρομο.

Αίτημα στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για συναντήσεις με θέμα τον ΟΣΕ, ώστε να αποκαλυφθεί η λαθροχειρία με το έλλειμμα και να παρουσιαστεί η εναλλακτική λύση εξυγίανσης. Ανταποκρίθηκε τελικά μόνο ο κ. Κουβέλης.

Οκτώβριος 2010

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν ψήφο για βιώσιμες τοπικές απαντήσεις, απορρίπτοντας το δίλημμα κυβέρνησης και αριστεράς για ψήφο υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Πράσινοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται στις 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, παντού όπου υπήρχαν ανεξάρτητοι πράσινοι συνδυασμοί.

Νοέμβριος 2010

Ανήμερα με την επέτειο του Πολυτεχνείου ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος για το fast track, που ουσιαστικά θέτει σε αναστολή την περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν στη Βουλή αναλυτικό υπόμνημα για το νομοσχέδιο και το παρομοιάζουν με στρατιωτικό νόμο για το περιβάλλον και βάζουν στη Βουλή τριάντα πλαστικά τανκς που μοιράζονται στα γραφεία των κομμάτων και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011

Παρέμβαση για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών. Τονίζουν τη μη βίαιη διάσταση της καμπάνιας, συναντιούνται με τον υπουργό Εσωτερικών για να προτείνουν πλαίσιο διαλόγου για λύση.

Μάρτιος 2011

Διάβημα στον υπουργό Οικονομικών, για την αδιαφορία να προωθηθούν τα μέτρα διαφάνειας και κάθαρσης που είχαν προτείνει από το Μάιο του 2010. Τονίζουν ότι λύση δεν είναι νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η αποτελεσματική είσπραξη των ήδη προβλεπόμενων εσόδων.

Απρίλιος 2011

Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν στοιχεία για το ελληνικό πυρηνικό λόμπυ και τους πολιτικούς που το υποστηρίζουν. Δημόσια διαμαρτυρία έξω από την Ακαδημία Αθηνών, επιτροπή της οποίας είχε προτείνει στροφή της χώρας στην πυρηνική ενέργεια. Ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο, κοινή διακήρυξη Ελλήνων, Τούρκων και Κύπριων Πράσινων κατά του τουρκικού σχεδίου για πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, http://ecogreens-gr.org/climate/?p=717.

Πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Με πρόσκληση των Οικολόγων Πράσινων, ο Ν.Χουντής συνυπογράφει ερώτηση Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν για την εκποίηση.

Μάιος 2011

Παρέμβαση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μεσοπρόθεσμο, με ανοικτή επιστολή. Προτείνουν εναλλακτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, με σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ιούνιος 2011

Αυθαίρετο των Οικολόγων Πράσινων στήνεται για λίγες ώρες απέναντι στη Βουλή, ως διαμαρτυρία για τη σκανδαλώδη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης των Ο.Π. για την οικονομία, με τίτλο «Να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση» και συμμετοχή γνωστών οικονομολόγων: Γ. Βαρουφάκης, Κ. Καλλωνιάτης, Π. Ρυλμόν.

Εκδήλωση με πρωτοβουλία Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, για την ελληνική κρίση.

Σεπτέμβριος 2011

Συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ με το μπλοκ των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΘ και αιχμή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Οκτώβριος 2011

Κοινή ελληνογερμανική πρωτοβουλία των πράσινων ευρωβουλευτών Τρεμόπουλου και Γκήγκολντ για τη φορολόγηση του πλούτου και το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων.

Ανοικτή διαβούλευση με συνταγματολόγους, με διαδικτυακή μετάδοση, για τις προτάσεις μας για διεύρυνση της δημοκρατίας. http://ecogreens-gr.org/autodioikisi/?p=879

Νοέμβριος 2011

Παρέμβαση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο κατά της Κομισιόν για τον εκβιασμό κατά της Ελλάδας με την παρακράτηση της 6ης δόσης του δανείου.

Αναλυτική πρόταση για αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, με διεύρυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας και των φραγμών στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Δεκέμβριος 2011

Διαβούλευση στο ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία Τρεμόπουλου, για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική μετά το 2013.

Ιανουάριος 2012

Υιοθέτηση από το ευρωκοινοβούλιο της Γραπτής Δήλωσης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Ο Μιχ. Τρεμόπουλος ήταν ανάμεσα στους 5 ευρωβουλευτές που είχαν την αρχική πρωτοβουλία.

Παρουσίαση στοιχείων για εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, με προτάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έρευνα των Οικολόγων Πράσινων δείχνει σημαντικές περιεκτικότητες εξασθενούς χρωμίου σε 3 ετικέτες εμφιαλωμένου νερού ευρείας κατανάλωσης.

Φεβρουάριος 2012

Εναλλαγή στο ευρωκοινοβούλιο. Αποχωρεί ο Μιχ. Τρεμόπουλος και αναλαμβάνει ο Νί9κος Χρυσόγελος. Μέχρι την αποχώρησή του ο Μ. Τρεμόπουλος ήταν ανάμεσα στους 15 παραγωγικότερους ευρωβουλευτές όλων των χωρών.

Αναλυτική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για το φορολογικό: η φορολογία να γίνει εργαλείο δικαιοσύνης, διεξόδου και Πράσινης Στροφής. Συνοδεύεται από πρόταση διαλόγου προς τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης (Άρμα Πολιτών, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει κανείς τους.

Μάρτιος 2012

Στρογγυλό τραπέζι στο Ζάππειο για τη δημοκρατία και τις αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς. Συμμετέχουν συνταγματολόγοι (Μανιτάκης, Κατρούγκαλος) και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών χώρων (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, Πειρατές).

Επίσκεψη Ντανιέλ Κον Μπεντιτ και Ρεμπέκα Χάρμς στην Αθήνα. Ανοικτή σύσκεψη με δεκάδες κοινωνικούς φορείς για την οικονομική κρίση και τις διεξόδους, δημόσια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή.

Απρίλιος 2012

Αναλυτικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για διέξοδο από την κρίση. Δημόσια παρουσίαση με συμμετοχή δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών.