26 Μαρ 2012

6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣYΝΗ


Σχολιάζοντας την κατάρρευση του διαλόγου για το φορολογικό και την αποχώρηση από αυτόν της ΝΔ, η συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε:

«Πριν αποχωρήσει από το διάλογο, η ΝΔ είχε ήδη συμφωνήσει σε μέτρα που επιβαρύνουν τους πολλούς και ελαφρύνουν τους έχοντες, όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια και μάλιστα με ενιαίο συντελεστή. Η δε κυβέρνηση, δυστυχώς, εξακολουθεί να επιμένει στην οριζόντια αφαίμαξη των ελάχιστων εισοδημάτων που έχουν απομείνει στους πολίτες, Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο έξι πυλώνες για φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό την δημοσιονομική εξυγίανση και γνώμονα την φορολογική δικαιοσύνη, τις ανάγκες της κοινωνίας και τη βιωσιμότητα της πραγματικής οικονομίας».

Σημείωση:

Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων (http://goo.gl/BKDcA) για δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα των φόρων, με άξονες:

1. Έμφαση στη φορολογία του πλούτου με δίκαιους όρους με αφορολόγητο όσο τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο. Τερματισμός των φορολογικών προνομίων των βουλευτών και της Εκκλησίας.

2. Περιβαλλοντικοί φόροι, χωρίς εισπρακτικό χαρακτήρα, με τις εισπράξεις τους να επιστρέφουν άμεσα στην κοινωνία, τόσο ως απαλλαγή των πρώτων 100-200 ευρώ κάθε μηνιαίας μισθοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων όσο και ως χρηματοδότηση πράσινων λύσεων στην ενέργεια, τις μεταφορές και το περιβάλλον.

3. Ελαφρύνσεις στην ισχύουσα φορολογία, με αύξηση του αφορολόγητου στο Φόρο Εισοδήματος και με μείωση των καθαρά εισπρακτικών έμμεσων φόρων.

4. Ανασχεδιασμό του ΦΠΑ με νέα κριτήρια και μείωσή του σε λογικότερα επίπεδα. Να διαβαθμιστεί και ως φορολογικό κίνητρο για τομείς με υψηλή συνεισφορά εργασίας, φιλικούς στο περιβάλλον ή με μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία.

5. Κριτήρια δικαιοσύνης και βιωσιμότητας για τα αφορολόγητα ποσά και τις εκπτώσεις δαπανών. Για τα υψηλά εισοδήματα, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

6. Προστασία των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων, με αφορολόγητο ποσό ανά θέση για τις πρώτες 10-15 θέσεις εργασίας κάθε επιχείρησης. Ειδικό, ευνοϊκότερο καθεστώς για κοινωνικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με δικλείδες διασφάλισης από καταχρήσεις.