17 Φεβ 2012

Δημιουργώντας θέσεις εργασίας με κοινωνικές επιχειρήσεις...


Στρογγυλό τραπέζι πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων με τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος και εκπροσώπων του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και εκπρόσωπων από την Αυτοδιοίκηση. Η συζήτηση αφορούσε τις προβλέψεις του νέου νόμου 4019/2011 που αφορά την κοινωνική οικονομία και θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάρτιο του 2012. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία, ένα πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες συμπολιτών μας, όπως μακροχρόνια άνεργους, γυναίκες, Α.Μ.Ε.Α και νέους, αν αξιοποιηθεί σωστά και δε χαθεί κάτω από πέπλο αδιαφάνειας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατάρτιση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ανέργων, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσω κοινωνικών επιχειρήσεων, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά εστιατόρια, κοινωνικά σχολικά κυλικεία, βοήθεια στο σπίτι ηλικιωμένων και να αναλάβουν δράση εκεί που οι κρατικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση αδυνατούν να αναλάβουν από μόνοι τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλοντας να συμβάλουμε ενεργά σ΄ αυτή την προσπάθεια, στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και στην παρακολούθηση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος, ξεκινάμε μέσω των τοπικών και περιφερειακών μας κινήσεων μια σειρά ανοιχτών διαβουλεύσεων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όλων εκείνων των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Την προσπάθεια αυτή θα στηρίξουν όλοι οι εκλεγμένοι μας στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, διεκδικώντας την ανοικτή διαβούλευση των Δήμων με τις κοινωνικές οργανώσεις με απόλυτη διαφάνεια, έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη, διαρκής και συστηματική πληροφόρηση των συμπολιτών μας που επιθυμούν να συστήσουν τους δικούς τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και συμπράξεις.

Θεματικές Ομάδες Αυτοδιοίκησης και Εργασίας-Κοινωνικής Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων