10 Φεβ 2012

Συμφωνία ACTA – Όχι ευχαριστώ!


Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Η Συμφωνία υπογράφτηκε στις 26 Ιανουαρίου από μια συμμαχία ισχυρών κρατών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως και από την πρώτη στιγμή όλα τα Πράσινα κόμματα, έχουμε καταθέσει τις έντονες ανησυχίες μας γύρω από τη συμβατότητα της Συμφωνίας με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές για προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Η ACTA ενθαρρύνει τη συνεργασία κρατών με επιχειρήσεις, όπως παρόχους ίντερνετ, για επιβολή εξοντωτικών μέτρων πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς κατοχυρωμένες νομικές διαδικασίες και δικαιώματα των χρηστών. Επίσης η ACTA θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα απόκτησης γενόσημων φαρμάκων από αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες όχι μόνο τα έχουν ανάγκη αλλά και είχαν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις.

Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε σχετικά:

«Η ACTA πρέπει να ακυρωθεί. Οι προβλέψεις της κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις ρυθμίσεις που χρειαζόμαστε για κατοχύρωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της ψηφιακής εποχής μας. Οι δυνατότητες που προβλέπει για φιλτράρισμα της πληροφορίας και εξοντωτικές ποινές για χρήστες, έξω μάλιστα από την κανονική νομική διαδικασία, θα περιορίσει δραματικά την ελευθερία στη διακίνηση των πληροφοριών στο διαδίκτυο όπως αυτή γίνεται σήμερα. Οι Πράσινοι, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό κοινοβούλιο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει η συμφωνία αυτή».

1. Ακολουθεί αναλυτικότερο κείμενο για την ACTA με δηλώσεις Πράσινων ευρωβουλευτών

2. Δείτε (στα αγγλικά) νομικές γνωμοδοτήσεις που παρήγγειλε η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με:

την ACTA και την πρόσβαση σε φάρμακα:http://rfc.act-on-acta.eu/access-to-medicines
τη συμβατότητα της ACTA με τη βασική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα: http://rfc.act-on-acta.eu/fundamental-rights



ACTA - όχι ευχαριστώ!

Οι Πράσινοι για την αμφιλεγόμενη συμφωνία ενάντια στην πειρατεία προϊόντων

Η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), όπως δηλώνει και το όνομα, είναι μια "Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης/Απομίμησης". Για την ώρα η πλειοψηφία των πολιτών του κόσμου αγνοεί το περιεχόμενο της συμφωνίας ACTA, δεν έχει προηγηθεί θεσμικά καμία δημόσια διαβούλευση και κανείς δεν μπορεί ακριβώς συνειδητοποιήσει τι αντίκτυπο θα έχει στο Διαδίκτυο μια τέτοια συμφωνία εφόσον εφαρμοστεί.

Η ACTA ενισχύει την αδιαφάνεια, αυστηροποιεί τις ποινές για περιπτώσεις καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων, δημιουργεί νομική αβεβαιότητα για τους κατηγορούμενους και περιορίζει την ελεύθερη πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Μια παράπλευρη συνέπεια της εφαρμογής της θα είναι ο κίνδυνος παροχής άμεσης ιατρικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ξεκίνησαν το 2008 διαπραγματεύσεις γύρω από τη «συμφωνία ενάντια στην πειρατεία προϊόντων» μαζί με την ΕΕ και την Ελβετία. Στη συνέχεια προστέθηκαν και ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιορδανία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο σκοπός της; Η δημιουργία ενός πλαισίου για την επιβολή πνευματικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και πρόσφατα υπογράφηκε η συμφωνία. Θα πρέπει όμως να συνηγορήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως και τα εθνικά Κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα δεσμεύεται πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Η γενική κριτική μας στην ACTA είναι ότι:

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ACTA συμφωνήθηκε στο εσωτερικό μιας Συμμαχίας ισχυρών κρατών και έξω από τα διεθνή Φόρα όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου και ο Διεθνής Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Αναπτυσσόμενες χώρες αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις, παρόλο που θίγονται κι αυτές από την ACTA, στις οποίες πλέον επιβάλλεται έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας
Η ACTA δεν περιορίζεται μόνο στην «πειρατεία προϊόντων». Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιβολή μονοπωλιακών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η συμφωνία ACTA αναμειγνύει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με την προστασία επώνυμων μαρκών.



Ο Πράσινος Ευρωβουλευτής Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ επισημαίνει τις συνέπειες για την ελευθερία πληροφόρησης στο διαδίκτυο από την ACTA η οποία:

προωθεί τα συμφέροντα ιδιοκτητών πνευματικών δικαιωμάτων ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη μέτρα προστασίας για τους/τις χρήστες/τριες του διαδικτύου
εισάγει συγκριτικά πολύ υψηλές απαιτήσεις αποζημίωσης, οι οποίες καθορίζονται όχι με βάση του ύψος των πωλήσεων των προϊόντων, αλλά με βάση την ανταλλακτική αξία των δεδομένων.

Η Πράσινη Ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ τονίζει τις δυσχέρειες που θα επιφέρει η ACTA στην πρόσβαση ιατρικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες:

Κάθε φορά που οι συνοριακές αρχές υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο είναι παραποιημένο μπορούν να κατασχέσουν το εμπόρευμα.

Η ACTA στηρίζει νέες και οι εκτεταμένες εξουσίες των τελωνειακών αρχών οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε μια χώρα διέλευσης να παραβλέψουν ισχύοντες κανονισμούς και να εμποδίσουν την διέλευση δήθεν παραποιημένων, πλαστών προϊόντων σε τρίτες χώρες. Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι τρίτες και να μπορούν να αποφασίσουν αν πρόκειται για πειρατεία προϊόντων. Αυτό είναι για παράδειγμα πολύ φλέγον για γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα γνωστών φαρμάκων μάρκας) που μεταφέρονται με πλοία από την Ινδία στην Αφρική με ενδιάμεσο σταθμό την ΕΕ.

Η ευθύνη των «τρίτων» προμηθευτών και των μεταφορικών εταιρειών θα αυξηθεί επίσης, κάτι που επιδρά ανασταλτικά για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων .

ACTA έχει καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες σχετικά με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται. Αυτό σημαίνει ότι Φαρμακοβιομηχανίες με δικαιώματα παραγωγής, μπορούν εύκολα να πάρουν πληροφορίες για τους κατασκευαστές γενόσημων και τους προμηθευτές τους και να τους αποθαρρύνουν από του να τα παράγουν.

Η διαδικασία για την καταστροφή προϊόντων γίνονται ευκολότερη ενώ με την συμφωνία TRIPS αυτό συνέβαινε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι κανονισμοί ισχυουσών αδειών αφορούν και πατέντες όσο τα μέλη ACTA δεν το αποκλείουν προκαταβολικά. Οι κανονισμοί αφορούν επίσης τη λήψη προσωρινών μέτρων και για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τις πατέντες, εφόσον κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται προκαταβολικά στις χώρες μέλη της ACTA .

Η ACTA ισχυροποιεί τον κίνδυνο της υπονόμευσης του ανταγωνισμού και οδηγεί στην άνοδο των τιμών των φαρμάκων.

Η εφαρμογή της συμφωνίας ACTA θα επιφέρει αύξηση στο κόστος των υπηρεσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μπορούμε να σταματήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την διακίνηση «επικίνδυνων» και παραποιημένων φαρμάκων με το να ενισχύσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των αναπτυσσόμενων χωρών και όχι με την την ενίσχυση των δικαιωμάτων του σήματος.