9 Νοε 2010

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

9.11.2010

Την περασμένη Παρασκευή, επίθεση ακροδεξιών διαδηλωτών στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Rainbow στη Λάρνακα είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ανθρώπων και τη σύλληψη 6 ατόμων που συμμετείχαν όλα στο φεστιβάλ. Το φεστιβάλ είχε διοργανωθεί από την κυπριακή Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επίθεση. Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι καταγγελίες των οργανωτών για αγαστή συνεργασία αστυνομίας και ρατσιστών και μας ανησυχεί βαθιά η συμμετοχή πολιτικών και στελεχών της αυτοδιοίκησης σε τέτοιες βίαιες και ρατσιστικές επιθέσεις. Η παρουσία τους σηματοδοτεί την διάχυση της ρατσιστικής βίαιης κουλτούρας πέρα από τα όρια περιθωριακών εξτρεμιστικών ομάδων, προσφέροντας τους ταυτόχρονα νομιμοποιητική βάση.

Επειδή και στην Ελλάδα τα επεισόδια ρατσιστικής βίας (με πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά) συνιστούν πια καθημερινό φαινόμενο, επειδή διαφαίνεται μία σαφής τάση προς κοινωνίες φοβικές και μισαλλόδοξες, επειδή αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι/ες στη διαδικασία εκφασισμού της κοινωνίας μας, στηρίζουμε κάθε κίνηση που αγωνίζεται για ισότητα και αλληλεγγύη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσυπογράφουμε τα αιτήματα της ΚΙΣΑ για:

«Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με τα γεγονότα συμπεριλαμβανομένης της στάσης και των ενεργειών της Αστυνομίας.

Την άμεση απελευθέρωση των προσώπων που άδικα κρατούνται και ιδιαίτερα των ανηλίκων.

Τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη των φαινομένων ρατσισμού και εθνικισμού.»

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού, πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην ρατσιστική βία οπουδήποτε εκδηλώνεται. Η επίθεση στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Λάρνακας συμπίπτει χρονικά με την εκλογή εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, υπεύθυνης για πλήθος παρόμοιες επιθέσεις, στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το δηλητήριο της ρητορικής του μίσους απειλεί να ποτίσει και την ελληνική κοινωνία. Καθίσταται βασική ανάγκη της Δημοκρατίας να θωρακιστεί απέναντι στα φαινόμενα αυτά με δράσεις αλληλεγγύης, που είναι το μόνο αντίδοτο στον ρατσισμό»


Η Εκτελεστική Γραμματεία
Η Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Περισσότερες πληροφορίες:
Ελεάννα Ιωαννίδου 6932 705289
Ευαγγελία Κιρκινέ 2310 266705