17 Μαΐ 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την απόφαση
του Δασαρχείου για τον Κοκκινόβραχο

Λαμία, 17/5/2010


Ο αγώνας για την ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Οίτης και η προστασία του Εθνικού Δρυμού είναι μια σημαντική υποχρέωση όλων μας. Κυρίως είναι υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας, των Δήμων και της Περιφέρειας. Ένα πρόγραμμα σωστής ενημέρωσης, συνεργασίας και υποστήριξης Συλλόγων και Φορέων της περιοχής θα βοηθήσει, ώστε σταδιακά να περάσουμε σε μία νέα φάση, στην επόμενη φάση.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι γενικά η διαχείριση των ορεινών μας όγκων, αλλά και ειδικά του ορεινού όγκου της Οίτης, θέλει άλλες προσεγγίσεις και λεπτούς χειρισμούς. Τα δασικά ορεινά οικοσυστήματα υφίστανται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες μια πρωτοφανή, αδυσώπητη και καταστροφική επιδρομή. Όσοι δεν το βλέπουν, εθελοτυφλούν κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Η προστασία των δασών είναι εθνική μας υπόθεση.

Επειδή ζούμε σε χαλεπούς καιρούς με δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, όλες οι δραστηριότητές μας και οι σκέψεις μας πρέπει να έχουν στον πυρήνα τους και την παράμετρο “κρίση”. Η κρίση θα διαρκέσει• και είναι ευκαιρία στο εξής να βαδίσουμε σε σωστούς “ατραπούς και λεωφόρους”.

Η κρίση στη χώρα μας είναι μια προέκταση της γενικότερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχει όμως και κάποιες άλλες παραμέτρους. Είναι ταυτόχρονα μια κρίση αξιών, μία κρίση του πολιτικού μας συστήματος εν γένει. Η εφαρμογή των νόμων θεωρήθηκε -και θεωρείται από ορισμένους μέχρι σήμερα- πολυτέλεια ή/και εμπόδιο κατά τη δική τους λογική. Όσοι έχουν αυτή την αντίληψη έρχονται από το παρελθόν και ανήκουν σ' αυτό. Είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο αυτό και δεν “χωράνε” στην επόμενη φάση.

Η απόφαση του Δασαρχείου για την απαγόρευση χρήσης εκρηκτικών για την εξόρυξη βωξίτη στη θέση Κοκκινόβραχος της Οίτης, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, είναι ένα βήμα εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας. Στηρίζουμε αυτή την απόφαση, όπως στηρίζουμε και τις προσπάθειες τόσων χρόνων του Ομίλου Φίλων του Δάσους να βάλει φρένο στην ασυδοσία και να προστατέψει τον Εθνικό Δρυμό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε να μπουν οι στόχοι και να δοθεί το περίγραμμα μιας οργανωμένης προσπάθειας για την διαφορετική προοπτική της Οίτης μέσα απ’ τον εναλλακτικό ορεινό τουρισμό, τη βιολογική γεωργία και τα παραδοσιακά προϊόντα. Να αναδειχθούν οι δυνατότητες που δίνει ο ιαματικός, ο ορειβατικός, ο φυσιολατρικός, ο θρησκευτικός και ο πολιτιστικός της τουρισμός. Να οριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο βουνό. Να αναλυθούν τα επενδυτικά εργαλεία και τα προγράμματα και γενικά να οργανωθεί ένα Σχέδιο Δράσης με την κατάλληλη οργάνωση και στελέχωση. Μια ολοκληρωμένη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική πρόταση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Διαφορετικά οι σκηνές αυτές και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ εργαζομένων και άλλων παραγωγικών τάξεων και Κινήσεων θα επαναλαμβάνονται. Οι εργαζόμενοι, δυστυχώς, είναι τα θύματα ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος.