3 Μαΐ 2010

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΔΑΣΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ.…

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

03.05.2010

Με έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώνουμε από δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ότι προβάλλονται επίσημα ως πρωτοβουλίες «καθαρισμού δασών» απλές εξορμήσεις σχολείων και εθελοντών για συλλογή ξερών κλαδιών και για απομάκρυνση σκουπιδιών και μπάζων.
Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι όντως πολύ θετικές, αλλά μόνο ως εμπειρία για ανάπτυξη οικολογικής ευαισθησίας και ως περιορισμένη συμβολή σε επιμέρους πτυχές του προβλήματος. Αποτελεί όμως κυριολεκτικά επικοινωνιακή απάτη να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η πλαστή και επικίνδυνη εικόνα ότι με τον τρόπο αυτό το κράτος εκπληρώνει δήθεν την υποχρέωσή του για καθαρισμό των δασών.
Τακτικός καθαρισμός των δασών είναι απαραίτητος για να απομακρυνθεί πριν την αντιπυρική περίοδο το πλεόνασμα βιομάζας που συσσωρεύεται στα δάση, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Με τον καθαρισμό, ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά θα έχει λιγότερη καύσιμη ύλη, οπότε η έντασή της θα είναι πιο περιορισμένη και θα μπορεί ευκολότερα να ελεγχθεί. Παράλληλα εξασφαλίζεται πράσινη απασχόληση σε μεγάλο αριθμό δασεργατών και εργαζομένων στην αξιοποίηση της βιομάζας.
Τι γίνεται λοιπόν με τον πραγματικό καθαρισμό των δασών, που δεν έχει προγραμματιστεί ούτε για φέτος και που δε μπορεί να αντικατασταθεί από εθελοντικές εξορμήσεις ευαισθητοποίησης; Τι γίνεται με τη Γενική Γραμματεία Δασών που ακόμα δεν λειτούργησε και με τις Δασικές Υπηρεσίες που παραμένουν υποστελεχωμένες; Ποιος θα φυλάξει όλες αυτές τις δασικές εκτάσεις που κινδυνεύουν από παρανομίες και που ήδη ανακοινώθηκε η αυστηρότερη επιτήρησή τους; Και τι γίνεται με τα κάθε λογής αυθαίρετα που ακόμα δεν γκρεμίστηκαν;
Μέχρι το ΥΠΕΚΑ αναλάβει τις ευθύνες του, φροντίζοντας τη Δασική Υπηρεσία και καθαρίζοντας τα δάση από βιομάζα και αυθαίρετα, ας προσέξει τουλάχιστο τα διαφημιστικά του μηνύματα και ας περιοριστεί στην αλήθεια των δράσεων που διοργανώνει.
Για περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Νάκου 6983 903061

http://www.ypeka.gr/ypeka/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=293