25 Ιαν 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Τα αδέσποτα ζώα στην Λαμία

Λαμία, 25/1/2010

Τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της πόλη μας κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα ζώα. Ο κόσμος τα θεωρεί επικίνδυνα και φορείς μολυσματικών ασθενειών με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και φόβου το οποίο εκδηλώνεται πολλές φορές με πράξεις βίαιες απέναντι τους.

Όλα αυτά ενώ στην πόλη μας έχει συσταθεί Δημοτικό Kαταφύγιο Aδέσποτων Zώων συντροφιάς, από το 2002, που σύμφωνα με τον νόμο 3170/03, μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου έχει σαν βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση και περίθαλψη και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στην ίδια νομοθεσία εξάλλου προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών να μεριμνούν για τη σήμανση και καταγραφή των σκύλων τους (με τσιπ), να στειρώνουν τα θηλυκά εφόσον δεν αναλαμβάνουν να κρατήσουν τα νεογέννητα ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες καθώς και πως αρμόδια για τον έλεγχο και την τήρηση των παραπάνω με επιβολή προστίμων θα είναι η Δημοτική Αστυνομία.

Βέβαια στην πόλη μας τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Έτσι λοιπόν λειτουργεί Καταφύγιο δύστυχων ζώων, που έχει μετατραπεί σε κολαστήριο-άσυλο, όπου κυκλοφορούν σε ανεπαρκή χώρο, ελεύθερα υγιή ζώα, χωρίς ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, με συμπτώματα κανιβαλισμού, προσβάλλοντας βάναυσα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των ζώων καθώς και τον πολιτισμό μας. Μοναδικό στήριγμα έχουν τις αγωνιώδεις εθελοντικές προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, που στη ουσία έχουν υποκαταστήσει την πολιτεία, οι οποίες όμως αγνοούνται συστηματικά και δεν αξιοποιούνται από την Δημοτική αρχή.

Θέλουμε λοιπόν να πληροφορηθούμε τα παρακάτω:
1. Αν υπάρχει άδεια λειτουργίας του λειτουργούντος (από οκτώ ετών) ‘’Καταφυγίου’’ σύμφωνα με την νομοθεσία.
2. Αν έχει συσταθεί συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων και πως λειτουργεί.
3. Αν υπάρχει μητρώο καταγραφής περισσυλεγέντων και στειρωθέντων ζώων καθώς και για το τι απέγιναν τα ζώα αυτά.
4. Ποιό είναι το ωράριο λειτουργίας του Κυνοκομείου και πότε είναι επισκέψιμο από τους πολίτες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο.
5. Πόσους ελέγχους έχει κάνει και πόσα πρόστιμα έχει επιβάλει η δημοτική αστυνομία σε κατόχους σκύλων που δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία.
6. Ποιες είναι οι ενέργειες του Δήμου για πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του πολίτη για το πρόβλημα
7. Γιατί οι Δημοτικοί άρχοντες επέδειξαν τέτοια ολιγωρία απέναντι στην εφαρμογή της νομοθεσίας
8. Πώς είναι δυνατόν ο αρμόδιος, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δικαιωμάτων, να είναι ο εκάστοτε "υπεύθυνος καθαριότητας" του Δήμου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε πως τα ζώα καθώς και οι άνθρωποι μοιράζονται ένα βασικό ηθικό δικαίωμα, αυτό της μεταχείρισης με σεβασμό, και πρέπει να έχουν στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό στη ζωή καθώς και νομική υπόσταση που να περιλαμβάνει την προστασία από κακοποίηση αλλά και από εγκλεισμό. Η ελευθερία από τη σκλαβιά και το βασανισμό είναι από τα πιο βασικά νομικά δικαιώματα τα οποία μη ανθρώπινα όντα, όπως και ανθρώπινα, δικαιούνται.

Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου 3170/03 του Ελληνικού Κράτους, για τα ζώα, που κατάφωρα στην Λαμία παραβιάζεται.

Ζητάμε ένα φορέα με συνεργασία πολιτών και πολιτείας, ένα δημόσιο διάλογο, προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιουργήσαμε.
Η συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στα δικαιώματα των ζώων είναι ενδεικτική του πολιτισμού μας...;

“Ο άνθρωπος είναι πράγματι ηθικός μόνο όταν υπακούει τον περιορισμό που του επιβάλλεται να βοηθήσει όλα τα είδη ζωής που είναι ικανός να βοηθήσει ... Δεν ρωτά πόσο η συγκεκριμένη ζωή αξίζει συμπόνια ... ή πόσο είναι ικανή να έχει συναισθήματα.”
Albert Schweitzer (Γερμανογάλλος στοχαστής, φιλόσοφος, θεολόγος, γιατρός, μουσικολόγος)



------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στασινός Παναγιώτης τηλ 6932837696