3 Ιαν 2010

ΤΟ 2010 NA ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

31.12.2009

Κοινή δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου και της Ιωάννας Κοντούλη,
εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, για τη νέα χρονιά:



“ Η δεκαετία που έφυγε, αφήνει ως κληρονομιά μια πρωτοφανή περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Είναι σαφές ότι οι όποιες επιλογές σε πλανητικό επίπεδο θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή των επόμενων γενεών. Για να δούμε λοιπόν καλύτερες μέρες πρέπει να αλλάξουν πολλά, με πρώτη προτεραιότητα να φθάσουμε τη νέα χρονιά σε μια ουσιαστική συμφωνία για το κλίμα, που θα επανορθώσει την πρόσφατη εξοργιστική αποτυχία των κυβερνήσεων στην Κοπεγχάγη.

Η πολύπλευρη κρίση χρειάζεται να γίνει αφετηρία για ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία σε πράσινη κατεύθυνση. Mακροχρόνια, μόνος βιώσιμος δρόμος είναι η αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, με εκτεταμένες επενδύσεις σε μια πράσινη στροφή συνδυασμένη με αντιμετώπιση της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μια τέτοια πολιτική οδηγεί σε βελτίωση των εισοδημάτων, στην αύξηση θέσεων εργασίας και σε φορολογικά έσοδα που δε θα πνίγουν τους πολίτες. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να αλλάξει έστω και τώρα τις επιλογές της και να στηρίξει με ένα Πράσινο New Deal την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομική δραστηριότητα, εγκαταλείποντας τη σημερινή μονόπλευρη εμμονή της στην άμεση αύξηση των κρατικών εσόδων, με μέτρα επί δικαίων και αδίκων.

Η νέα δεκαετία είναι όμως και μια πρόσκληση ενεργοποίησης για όλους μας. Μόνο με ενεργούς και κριτικούς πολίτες μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη νέα χρονιά, σε πραγματική και όχι επικοινωνιακή αλλαγή των πολιτικών και σε βελτίωση της ζωής μας».