29 Νοε 2009

Στο Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών
οι Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίων Προαστίων και Φθιώτιδας




Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίων Προαστίων της Αθήνας μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους της Φθιώτιδας, σε μια άλλη προσέγγιση της υπόθεσης του οικολογικού μεταφορικού μέσου, του τρένου, έζησαν σήμερα μια ανεπανάληπτη πεζοπορική εμπειρία περπατώντας στο Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών στους πρόποδες της Οίτης (και σε αντιπερισπασμό του «πράσινου τρένου» της Δυτικής Μακεδονίας. Εμείς παρόλα αυτά τους περιμέναμε στο Σταθμό Ασωπού… να μοιραστούμε τις νόστιμες πίτες μας)

Είδαμε από κοντά πώς κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα η σιδηροδρομική γραμμή στο Φαράγγι του Ασωπού με πέτρινες γέφυρες και σήραγγες (με ματσακόνι και φουρνέλα), και πώς ένα αιώνα μετά η ίδια γραμμή είναι αυτή που εξυπηρετεί ένα «σύγχρονο» μεταφορικό μέσο, που θέλει να ανταγωνιστεί τις οδικές μεταφορές…Ο Τρικούπης, αν ζούσε, θα ήταν περήφανος για το έργο του, αλλά θα «τραβούσε τα μαλλιά του» για τις πρακτικές της σημερινής Ελλάδας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αφού χάρηκαν το άγριο τοπίο με τα γήινα χρώματα του φθινοπώρου, τα άγρια βότανα της Φθιωτικής χλωρίδας και το Φαράγγι του Ασωπού από ψηλά, έκαναν «συμβολική κατάληψη» της σιδηροδρομικής γραμμής και του Σταθμού Ασωπού διαμαρτυρόμενοι για το ότι τα τρένα της οικολογικής διαχείρισης των μεταφορών στη χώρα μας «περνούν και φεύγουν».
Δείτε όμως πώς μας παρακολουθούσαν από ψηλά ακόμα και τα πετούμενα, «πράκτορες» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών …
(Ρίτα, Ηλέκτρα, Σπύρο και οι άλλοι φίλοι μας των Νοτίων Προαστίων, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε)





Στέφανος Σταμέλλος
Συντονιστής της ΠΚ Φθιώτιδας των ΟΠ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΡΕΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΕΛΠΙΔΕΣ

Θεσσαλονίκη 29.11.2009

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποίησε χθες το ταξίδι του το ναυλωμένο «Πράσινο τρένο» των Οικολόγων Πράσινων, με δεκάδες μέλη, αλλά και απλούς φίλους των Οικολόγων Πράσινων από τη Θεσσαλονίκη στην καρδιά του λιγνίτη, δηλαδή το λεκανοπέδιο της Κοζάνης με ενδιάμεσους σταθμούς την Αλεξάνδρεια, τη Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα όπου έγιναν επαφές με τις τοπικούς φορείς και οργανώσεις, και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό.

Για άλλη μια φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι χρησιμοποιούν το τρένο σε καμπάνια τους, στοιχείο με προφανή συμβολισμό που θέλει να αναδείξει:
• την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και την ενίσχυση του σιδηροδρόμου που στην Ελλάδα και
• την θλιβερή πρωτιά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης ως της περιοχής που εκπέμπει το περισσότερο CO2 στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Κατά την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Το Πράσινο Τρένο ένα τρένο γεμάτο ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη, τονίζει την άμεση και παγκόσμια ανάγκη για γενναίες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και μεταφέρει το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη στις Έδεσσα τη Φλώρινα την Κοζάνη και τις υπόλοιπες πόλεις. Ο 21ος αιωνας πρέπει να είναι αιώνας απεξάρτησης από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και όλα τα ορυκτά καύσιμα, ένας αιώνας που θα τσουλίσει οικολογικά πάνω σε ράγες, ακριβώς γιατί ο σιδηρόδρομος ένα πράσινο, φθηνό και λαϊκό μέσο έει την απόλυτη υποστήριξή μας».
Σύντομες στάσεις, για ενημέρωση του κόσμου και διανομή υλικού, πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και την Σκύδρα. Μεγαλύτερη στάση έγινε στην Έδεσσα όπου έγιναν εκδηλώσεις και επαφές με την «Πρωτοβουλία των πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας» που διεκδικεί την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Νομό Πέλλας μέσω Γιαννιτσών αλλά και της Αριδαίας με τη Σκύδρα.
Ο Χρήστος Ιωάννου εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας δήλωσε: «Το έτος 1891, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου, μήκους 219 χιλιομέτρων και παρά τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα το έργο παραδόθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Σήμερα, 120 περίπου χρόνια μετά, το τρένο φτάνει από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη, αφού διανύσει ένα τόξο μήκους 112 χιλιομέτρων μέσω Βέροιας και Πλατέος. Το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Ν. Πέλλας, ο κάμπος του νομού και η πόλη των Γιαννιτσών, βρίσκονται εκτός σιδηροδρομικού δικτύου. Το αίτημα της νέας σιδηροδρομικής χάραξης Θεσσαλονίκη, γέφυρα, Γιαννιτσά, Έδεσσα με προέκταση στην Αριδαία προβάλλει σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ»
Στο σταθμό της Φλώρινας επιβιβάστηκε ο συντονιστής της γραμματείας Μ. Πετράκος, ο οποίος δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, η Δυτική Μακεδονία παράγει φτηνό και αξιόπιστο ρεύμα που καταναλώνεται σπάταλα σε όλη τη χώρα βάζοντας υποθήκη το μέλλον και την υγεία των παιδιών της. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε, για την περιοχή μας, τη χώρα και τον πλανήτη όλο. Υπάρχει δυνατότητα να συνδυάσουμε την απασχόληση με την ποιότητα ζωής, αν στραφούμε στις πράσινες θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτούν οι επερχόμενες κλιματικές καταστροφές, αυτό επιβάλει η παγκόσμια εμπειρία, αυτό ορίζουν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οι ολοένα πιο δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για την υπερθέρμανση της γης επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20 % ως το 2020 δεν είναι επαρκής, και για το λόγο αυτό θέτουν τον πήχη στο 40 %». Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων μοίρασαν φυλλάδια της καμπάνιας στην πόλη της Φλώρινας. Η δράση είχε και ένα θύμα, μια φίλη που δεν είναι συνηθισμένη στα πεζοδρόμια της πόλης έπεσε σπάζοντας το πόδι της.
Σττην Πτολεμαϊδα επιβιβάστηκαν μέλη της ΠΚ Κοζάνης οι οποίοι μας «ξενάγησαν» κατά το πέρασμα μέσα από τα λιγνιτορυχεία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής. Η επόμενη στάση έγινε στο σταθμό του εγκαταλειμμένου πλέον χωριού Κομμανός όπου ο εκπρόσωπος του «Συλλόγου Μαύρη Πηγή για μετεγκατάσταση Μαυροπηγής» Τάσος Εμμανουήλ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.
Υποδοχή του τρένου οργανώθηκε στην Κοζάνη, από τους Οικολόγους Πράσινους, Τους επιβάτες του πράσινου τραίνου καλωσόρισαν στην Κοζάνη οι κ. Λάζαρος Τσικριτζής, συντονιστής Δυτικής Μακεδονίας, ο Νομάρχης κ. Γ. Δακής και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Σιώμου. Παρόντες ήταν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι (κ. Βασδάρης και κ. Κοκκαλιάρης), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ κ. Θεοφύλακτος κλπ.

Τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων ειδικότερα τόνισαν τα εξής:

Ο Τάσος Κρομμύδας συντονιστής της καμπάνιας «Το κλίμα μας καίει Δεσμεύσεις Τώρα!» δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει ριζικά το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, διότι είναι εξαιρετικά ρυπογόνο και σπάταλο. Παράλληλα επιβαρύνει την οικονομία, συμβάλει στην καταστροφή του κλίματος, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα υγείας και ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες , ενώ προκαλεί και σοβαρές παρενέργειες στους φυσικούς πόρους (νερά- εδάφη).
Η λύση είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, η γενναία στήριξη στις ΑΠΕ και η εξοικονόμηση στα κτίρια , στις μεταφορές στη γεωργία και στη βιομηχανία. Σύμφωνα με οικονομολόγους διεθνούς φήμης όποια χώρα δεν επενδύσει σήμερα στους τομείς αυτούς θα πληρώσει πολλαπλάσια σε πρόστιμα και σε εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρνούνται τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα του ενεργειακού καυσίμου για μια μεταβατική περίοδο, αλλά λένε ΟΧΙ στην αύξηση της λιγνιτικής ισχύος.Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσει την ενεργειακή της στρατηγική και να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα. Πράσινη ανάπτυξη με ρυπογόνες πολιτικές δεν γίνεται ».

Ακολούθησε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και «δεξίωση» με τοπικές λιχουδιές και κεράσματα που ετοίμασαν μέλη των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης. Αργά το απόγευμα και αφού ήδη άρχισε να σκοτεινιάζει ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη

Για φωτογραφίες και βίντεο (χαμηλής ανάλυσης) δείτε: http://ecogreensalonika.wordpress.com/2009/11/29/klimatiki-allagi-06

Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945940916
Οδυσσέας Χιλιτίδης 974737121

23 Νοε 2009

50 ημέρες ΠΑΣΟΚ:
ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΗ, ΟΜΩΣ Ο ΠΗΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΤΕΡΑ…

Του Γιάννη Παρασκευόπουλου

Κάθε κυβερνητική αλλαγή δημιουργεί παραδοσιακά κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών. Πίστωση χρόνου παρέχεται προς το παρόν απλόχερα, παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο για να την αξιοποιήσει.

Προς το παρόν οι προβολείς εστιάζουν στην οικονομία, με βασικό όμως διακύβευμα τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για το έλλειμμα και όχι τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η οικονομία της χώρας. Η «απρόσμενη αποκάλυψη» ότι τα ελλείμματα είναι εκτός ελέγχου, θυμίζει αρκετά την «απογραφή» της προηγούμενης κυβέρνησης. Το υψηλό όμως έλλειμμα γίνεται πραγματικά επικίνδυνο μόνο σε συνδυασμό με το υψηλότατο δημόσιο χρέος που γιγαντώθηκε με διακομματική ευθύνη μέσα από επιλογές όπως η ανάληψη των Ολυμπιακών, οι αλλεπάλληλες Αγορές του Αιώνα ή η επιλογή να στηθεί γύρω από τα εύκολα δάνεια και τη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, μια οικονομία με σαφή ημερομηνία λήξης.

Εξίσου όμως πιεστικό με το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι και το έλλειμμα βιωσιμότητας της χώρας. Η αδυναμία της κυβέρνησης να το δει, οδηγεί σε επιλογές που εξορίζουν σε πιλοτικά προγράμματα ή βραχονησίδες την όποια πράσινη διάσταση. Χωρίς πολιτική βούληση, οι αναφορές σε «πράσινη ανάπτυξη» (που κι αυτή διαφέρει αρκετά από την πράσινη οικονομία) αδυνατούν να λειτουργήσουν ως μοχλός εξόδου από την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση.
• Στον προϋπολογισμό δίνεται έμφαση στις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, όχι όμως και στις αντίστοιχες για το φυσικό περιβάλλον.
• Στο φορολογικό, απουσιάζει τελείως η σκέψη για «πρασίνισμα» της φορολογίας ως εργαλείο για να ενθαρρύνονται ή να αποθαρρύνονται δραστηριότητες, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους.
• Στις μονώσεις κτιρίων, ματαιώνεται λόγω έλλειψης πόρων ακόμη και το εξαιρετικά περιορισμένο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που κάλυπτε μόλις το…. 0,35% των κτιρίων.
• Στην ενέργεια ανοίγονται παράθυρα για νέες λιγνιτικές μονάδες, στα νερά η εκτροπή του Αχελώου συνεχίζει μέχρι στιγμής το δρόμο της.
• Στον τουρισμό, είναι ίσως συμβολικό ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός κατάφερε να απαριθμήσει 11 μορφές εναλλακτικού τουρισμού χωρίς να αναφέρει τον οικοτουρισμό ούτε ως λέξη.

Φυσικά είναι νωρίς για οριστικές κρίσεις, καθώς είμαστε ακόμη μόλις στα μισά των πρώτων εκατό ημερών. Για όσους θέλουν να είναι οπωσδήποτε αισιόδοξοι, υπάρχει το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Αττικής και η ανάκληση του πακέτου Σουφλιά που επιδοτούσε την αγορά νέων ΙΧ. Περισσότερο αντικειμενικά συμπεράσματα, όμως, θα βγάλει η έκβαση της μάχης ανάμεσα στη εξαγγελία για επανεξέταση των νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική και στην προώθηση του ήδη δρομολογημένου από τον κ. Σουφλιά διαγωνισμού για την κατασκευή τους….

Για τη θέση των Οικολόγων Πράσινων ισχύει και σήμερα το σχόλιο που είχαν καταθέσει για τις προγραμματικές δηλώσεις. «Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε επιμέρους θετικές τομές και ρήξεις στα ζητήματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, της μεταναστευτικής πολιτικής και του ασύλου. Όσο όμως αυτές αναβάλλονται, η χώρα κινδυνεύει να μείνει σε μια από τα ίδια».

23.11.09

Γιάννης Παρασκευόπουλος

19 Νοε 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
σχετικά με την έκταση της διαφθοράς
και της διαφάνειας στη χώρα μας

18-11-2009

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα ξεπέρασε τον εαυτό της ανεβαίνοντας στην κλίμακα των επιδόσεών της, όσον αφορά την εντύπωση που εδραιώνει στους πολίτες της σχετικά με την έκταση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον τόπο μας. Οι Ο.Π. αλλά και όλη η κοινωνία δεν περιμέναμε τα αποκαρδιωτικά στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» για να διαμορφώσουμε γνώμη για το έλλειμμα χρηστής διακυβέρνησης στον τόπο μας. Τα πρόσφατα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens ευτελίζοντας θεσμούς και διαδικασίες, προκαλώντας το κοινό αίσθημα φαίνεται να έδωσαν την χαριστική βολή στην ήδη χαμηλή αξιοπιστία του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας . Τα προβλήματα διαφθοράς είναι καθοριστικά της ποιότητας της Δημοκρατίας καθώς επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και βασικά τους δικαιώματά για ισονομία και ισοπολιτεία. Οι Ο.Π. έχουμε ήδη από το 2008 καταθέσει προτάσεις αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα του θέματος και προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Γι’ αυτό και είμαστε οι μόνοι που απαντήσαμε όπως ανέφερε ο κ. Α. Συγγρός διευθυντής της «Διεθνούς Διαφάνειας» σε σχετικό ερωτηματολόγιο που εστάλη προεκλογικά για τα θέματα διαφάνειας σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πράσινοι πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τον εκμηδενισμό του πολιτικού χρήματος, την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας καθώς και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας τόσο μέσα από μια διαφορετική σχέση του κράτους με τον πολίτη όσο και μέσα από την απελευθέρωση του κράτους από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό. Αναλυτικά οι προτάσεις των ΟΠ για τη διαφθορά στο
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=296
:2009-03-20-20-18-43&catid=20:councildec&Itemid=37



Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Πληροφορίες: Ιωάννα Κοντούλη, τηλ. 6972400417
Γιάννης Παρασκευόπουλος, τηλ. 6979952070

11 Νοε 2009

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

11.11.09

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ Δημήτραινα είχε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου, σε συνέχεια ανοικτής επιστολής για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των ναρκωτικών που είχαν απευθύνει στον πρωθυπουργό στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, του δικτύου «Ηλιόσποροι» και του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.). Το κείμενο της επιστολής προσυπογράφουν ήδη εκατοντάδες πολίτες, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, και ο Γιώργης Οικονομόπουλος, ιατρός φαρμακευτικών εξαρτήσεων, υπεύθυνος του ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα δεδομένα που επιβάλλουν αλλαγή πολιτικής, στη βάση της μείωσης της βλάβης και όχι των ποινικών ευθυνών και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν πολιτικές που προχωρούν πέρα από τις απαγορεύσεις, καταργώντας τις ποινικές κυρώσεις για τους χρήστες και δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση. Τονίστηκε η ανάγκη για ανοικτό και νηφάλιο διάλογο, που να αξιοποιεί τα δεδομένα άλλων χωρών και να υιοθετεί τις λύσεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στην ελληνική πραγματικότητα. Οι συντάκτες της επιστολής προς τον πρωθυπουργό θα νιώσουν δικαιωμένοι, αν ο διάλογος αυτός προχωρήσει και δώσει καρπούς.

«Τα ναρκωτικά είναι ζήτημα υγείας και όχι δημόσιας τάξης», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μετά τη συνάντηση. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι σε κάθε εξάρτηση. Δεν αποδεχόμαστε όμως ούτε το τεράστιο κόστος της σημερινής πολιτικής σε ανθρώπινες ζωές και κοινωνική συνοχή. Αναζητούμε λοιπόν τρόπους για την εξουδετέρωση των οικονομικών συμφερόντων που προωθούν τη διάδοση των ναρκωτικών, αλλά και για τη δυνατότητα του χρήστη να διατηρήσει μια στοιχειώδη ένταξη στην κοινωνία και να αποφασίσει ο ίδιος για την απεξάρτησή του. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θέματα όπως η διαφάνεια, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή οι συνθήκες στις φυλακές».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

*Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον πρωθυπουργό:
Προς τον Πρωθυπουργό, Γεώργιο Α. Παπανδρέου

Κοινοποίηση:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη


Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Σας γράφουμε αυτή την επιστολή για να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τον εξορθολογισμό της ελληνικής πολιτικής περί “ναρκωτικών” ουσιών και να σας ζητήσουμε την άμεση αναθεώρησή της στη βάση των αρχών της μείωσης της βλάβης, όπως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πρόβλημα της χρήσης και κατάχρησης ουσιών, το οποίο υφίσταται από την αρχαιότητα, είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας και όχι Δημόσιας Τάξης.

Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα που αφορά πρώτιστα την νεολαία, αλλά έχει πλέον ριζώσει σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ρηξικέλευθη πρότασή σας, όσο ήσασταν υπουργός παιδείας για το δικαίωμα προσωπικής αυτοκαλλιέργειας κάνναβης, πάγια θέση και διεκδίκηση μας για την απεξάρτηση των χρηστών από το παράνομο εμπόριο, αλλά και την στήριξη- προβολή μέσα από την προσωπική σας ιστοσελίδα, του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, στη διοργάνωση του οποίου συναντιόμαστε τα τελευταία 5 χρόνια όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο.

Πιστεύουμε επίσης ότι είσαστε ένας πολιτικός που είναι διατεθειμένος, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των διεθνών εμπειριών, να ανατρέψει κατεστημένες πολιτικές αλλά και αναχρονιστικές αντιλήψεις που αποτελούν βαρίδι για την προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και της πολυτοξικομανίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Οι απαγορευτικές- κατασταλτικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε έξαρση του προβλήματος αντί να προσφέρουν στη λύση του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τις επίσημες εκθέσεις των τελευταίων 5 χρόνων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) υπάρχουν δυστυχώς περισσότεροι και όλο πιο νέοι σε ηλικία χρήστες. Έχουμε περισσότερους φυλακισμένους(ένας στους δύο έγκλειστους είναι φυλακισμένος για παράβαση του νόμου περί ¨ναρκωτικών¨ με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι μόνο χρήστες), περισσότερους νεκρούς από τη χρήση οπιοειδών αλλά και περισσότερους εξαθλιωμένους που ωθούνται στην παραβατικότητα για να εξασφαλίσουν τη χρήση τους.
Η πληροφόρηση που παρέχει η Πολιτεία στη νεολαία για να την αποτρέψει από τη χρήση και κατάχρηση ουσιών στηρίζεται σε λογικές ηθικού πανικού και δαιμονοποίησης των ουσιών με αντίστροφα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και διόγκωσης των λιστών αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δυστυχώς χρονίζουν.

Αφού έχει αποτύχει παταγωδώς η απαγορευτική- κατασταλτική πολιτική και στην Ελλάδα, πρέπει να προσεγγίσουμε επιτέλους το ζήτημα της χρήσης/ κατάχρησης ουσιών, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους , υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία, την οικονομία και την δημόσια υγεία.

Το γενικό πλαίσιο της αντιαπαγορευτικής προσέγγισης για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, όπως το έχουμε ήδη καταθέσει από το 2007 σε όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, κινείται στους παρακάτω άξονες:

1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ:
Α) Θα στηρίζεται στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Β) Θα εναρμονίζεται με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία
Γ) Θα αποσκοπεί στη προστασία της δημόσιας υγείας και των χρηστών, στον περιορισμό της διάδοσης των ουσιών στους ανήλικους, στην απεξάρτηση των χρηστών από την παρανομία, τον περιορισμό της χρήσης και της κατάχρησης γενικότερα.

2. ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Αναθεώρηση της ποινικής αντιμετώπισης των χρηστών ουσιών κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών όπου επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις (π.χ. δέσμευση διπλώματος οδήγησης ή χρηματικά πρόστιμα για τη κατανάλωση σε δημόσιους χώρους) και όχι ποινικές.

3. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΜΗ-ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ)
Α) Αποποινικοποίηση της προμήθειας και της κατοχής (μικρών ποσοτήτων) Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Β) Νομιμοποίηση της καλλιέργειας μικρού αριθμού δενδρυλλίων Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Γ) Νομιμοποίηση της Κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς .
Δ) Νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ - Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.

4. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΙΟΥΧΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥΣ)
Διάθεση αυτών των ουσιών μέσα από κρατικούς, κλινικά ελεγχόμενους χώρους σε όλους τους εξαρτημένους χρήστες που τις έχουν ανάγκη, με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογράφηση, σύμφωνα με την επιλογή των ίδιων των χρηστών, και με στόχο την απεξάρτηση ή τη συντήρησή τους. Ανάπτυξη προγραμμάτων καθαρών συνέργων και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, παράλληλα με τα “στεγνά” προγράμματα. Τακτικός γενικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος όλων των εξαρτημένων προσώπων, ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους ή όχι σε ασφαλιστικό φορέα.

5. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ/ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία κ.α.) και πρόσφατα χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο αντιαπαγορευτικών πολιτικών για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.
Το Μεξικό, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από εγκλήματα σχετιζόμενα με το εμπόριο ναρκωτικών, όπως και η Αργεντινή, αποποινικοποίησαν τη χρήση ναρκωτικών (όχι μόνο των "ελαφρών"). Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από Βραζιλία και Εκουαδόρ.
Δείτε σχετική ανάλυση: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/sep/03/drugs-prohibition-latin-america
Ο πρ. Πρόεδρος της Βραζιλίας και επικεφαλής σχετικής επιτροπής ζητά την παγκόσμια αποποινικοποίηση χρήσης κάνναβης: http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/06/brazil-cardoso-war-drugs-decriminalisation
Μήπως η αντιαπαγόρευση αυξάνει -έστω και βραχυπρόθεσμα- τη χρήση;
Μάλλον όχι. Στη Βρετανία: Since cannabis was downgraded the proportion of young people using it has fallen each year from 25.3% in 2003-4 to 20.9% now.
http://www.guardian.co.uk/society/2007/oct/26/drugsandalcohol.homeaffairs
Ακόμα και ο Economist συμφωνεί πως η νομιμοποίηση είναι η λιγότερο κακή λύση:
http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=13237193&source=hptextfeature
Άρθρο του Economist από το 1989 που επισημαίνει ότι η απαγόρευση διογκώνει τα προβλήματα που καλείται να λύσει http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=13251312
Άρθρο του CNN, Legalize drugs to stop violence, http://www.cnn.com/2009/POLITICS/03/24/miron.legalization.drugs/index.html
Το περιοδικό New Scientist στο αφιέρωμά του με 10 προτάσεις για ένα "Σχέδιο για έναν καλύτερο κόσμο" αφιερώνει μια από αυτές στη νομιμοποίηση των ουσιών.
http://www.newscientist.com/article/mg20327251.100-legalise-drugs.html
Τέλος τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει προχωρήσει στην νομιμοποίηση όλων των ουσιών τα τελευταία 5 χρόνια και τα θετικά αποτελέσματα είναι κιόλας ορατά:
http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=10080
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=portugal-drug-decriminalization
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14309861#

6. ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ζητάμε την άμεση επανασύσταση της μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, η οποία βρίσκεται ανενεργή από το 2006, για να ηγηθεί του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την αναθεώρηση της πολιτικής περί “ναρκωτικών”. Οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο σε κρατικούς φορείς και κέντρα “στεγνής” απεξάρτησης, αλλά να περιλάβουν ένα σύνολο φορέων και ειδικών που θα μεταφέρουν διεθνείς εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Την πρόταση αυτή την καταθέτουμε στη μνήμη του Παναγιώτη Καννελάκη, αγωνιστή του Αντιαπαγορευτικού Κινήματος στην Ελλάδα και αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ, που απεβίωσε πρόσφατα, με την ελπίδα ότι οι αγώνες του θα έχουν το αποτέλεσμα που πάντα ποθούσε έστω και μετά θάνατον.

Είμαστε στη διάθεσή σας για μια κατ' ιδίαν συνάντηση με εσάς ή τους συνεργάτες σας για να σας αναλύσουμε τις θέσεις μας και σας δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε σας πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

2 Νοε 2009

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η “ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ “ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται
για το πάγωμα του “Εξοικονομώ κατ' Οίκον”

1 Νοεμβρίου 2009

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την αναβολή υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατʼ οίκον», που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά ανεπαρκές, καθώς περιοριζόταν μόλις στο 0,35% των κτιρίων της χώρας, αποτελούσε όμως μια αρχή που έπρεπε να επεκταθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Η επίκληση της έλλειψης πόρων για ένα τόσο περιορισμένο πρόγραμμα, δείχνει σαφή απουσία πολιτικής βούλησης ακόμη και για τις πιο επείγουσες παρεμβάσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση όπου, στη σκιά των διακηρύξεων για «Πράσινη Ανάπτυξη», συρρικνώνονται ακόμη και οι ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις. Η αρχή είχε γίνει στις προγραμματικές δηλώσεις με το στόχο για την ανανεώσιμη ενέργεια, όπου η ανειλημμένη υποχρέωση να προέρχεται από ΑΠΕ το 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020, συρρικνώθηκε στην υπόσχεση για 20% της συνολικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 16% της συνολικής κατανάλωσης.

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, κινδυνεύει να απαξιώσει και την ίδια την έννοια της «Πράσινης Ανάπτυξης» που επικαλείται διαρκώς. Πέρα από τις επιφυλάξεις μας για το αν η συγκεκριμένη έννοια εκφράζει επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες για αλλαγή πορείας της οικονομίας, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις διακηρύξεις της.

Με συνολική δαπάνη 300.000.000 Ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατʼ οίκον» είχε χαρακτήρα εξαιρετικά περιορισμένο. Από αυτό θα μπορούσαν να επωφεληθούν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους μόλις 25-30.000 κτίρια σε σύνολο 7 εκατομμυρίων, ποσοστό μόλις 0,35% του συνόλου. Όπως είχαμε επισημάνει, το πρόγραμμα ήταν εντελώς ανεπαρκές τόσο ως μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, όσο και ως περιορισμό της επιβάρυνσης για μη απαραίτητη θέρμανση και δροσισμό. Θα ήταν, όμως, μια ένδειξη ότι κάτι αρχίζει να γίνεται.

Μέχρι τώρα όλ τα οικονομικά μέτρα που παίρνονται με πρόφαση ή αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης και του δανεισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αντικατάσταση κλιματιστικών, και η απόσυρση ΙΧ. Ενώ είναι αμφίβολη η επίτευξη κάποιων περιβαλλοντικών στόχων από αυτά τα προγράμματα, είναι εντελώς λανθασμένα ως προς τους οικονομικούς στόχους τους και τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και υπερχρέωσης των νοικοκυριών, δεν μπορεί οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης να ωθούν τους πολίτες σε μεγαλύτερες καταναλωτικές δαπάνες, δανεισμό και επιλογές/κίνητρα που επιτείνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας.

Περιμέναμε λοιπόν να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα και μεταφορά πόρων ώστε να προωθηθούν νέες πολιτικές για την οικονομία, την απασχόληση και το περιβάλλον, έστω στο πλαίσιο που εννοεί η κυβέρνηση την “πράσινη ανάπτυξη”. Επιλογές όμως όπως η αναβολή ακόμη και των υπαρχόντων προγραμμάτων εξοικονόμησης, δίνουν ακριβώς τα αντίθετα μηνύματα από τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από την κυβέρνηση, αντί να μεταθέτει για το μέλλον ένα μικρό πρόγραμμα όπως το “εξοικονομώ κατ' οίκον”, να δεσμευτεί άμεσα για ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα στηριχθεί με 5 δισ. ευρώ από δημόσιους κυρίως αλλά και κοινοτικούς πόρους μέχρι το 2012, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να προσελκυσθούν επιπλέον ιδιωτικοί πόροι, με στόχο τουλάχιστον το 10% των κατοικιών και σημαντικό ποσοστό των δημόσιων κτιρίων να είναι βέλτιστων ενεργειακών προδιαγραφών μέχρι το 2015. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η οικολογική αναγέννηση των γειτονιών και οι παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας ώστε να γίνουν οι πόλεις μας πιο βιώσιμες δεν είναι αναγκαίες μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά αποτελούν και μια εναλλακτική οικονομική πρόταση που δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας, βελτιώνει τη ζωή μας και όλοι οι πολίτες επωφελούνται από τη δραστηριότητα της οικονομίας. Διαφορετικά επωφελούνται λίγοι και οι περισσότεροι γίνονται πιο φτωχοί γιατί δεν έχουν ούτε ποιότητα ζωής ούτε χρήματα για να αγοράσουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχασαν. Αν όμως η κυβέρνηση αναβάλει για αργότερα ακόμα και τα πιο στοιχειώδη προγράμματα, όπως το “εξοικονομώ κατ΄ οίκον”, τότε η “πράσινη ανάπτυξη” αποδεικνύεται πουκάμισο αδειανό.

Η Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Γραφείο Τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
τηλ. 2103306303



Αναλυτικά για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια

Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα είναι εντελώς απαράδεκτα από άποψη ενεργειακής συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει υπερβολική απώλεια ενέργειας, μεγάλη δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού για δροσισμό και θέρμανση του σπιτιού, υπερβολικές εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα, μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Χαρακτηριστικά, αν γίνονταν παρεμβάσεις στα κτίρια θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και δροσισμό των κτιρίων καθώς και η οικογενειακή δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι όχι μόνο υποχρεωτικές πλέον με βάση τις δεσμεύσεις μας από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία – δηλαδή είναι το αυτονόητο και υποχρεωτικό – αλλά είναι και από αυτές που μπορούν να στρέψουν έναν οικονομικό κλάδο όπως είναι αυτός των κατασκευών σε οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά πιο βιώσιμες κατευθύνσεις, προς πράσινη κατεύθυνση.

Τι προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα κτίρια: Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε εκτεταμένα προγράμματα μόνωσης του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κτιρίων, σε κουφώματα, εξωτερικούς τοίχους και στέγες, στρέφοντας τον τομέα της οικοδομής σε κατευθύνσεις που δεν απαιτούν άλλη οικοδομήσιμη γη, διασώζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας και νέες. Ως ενδιάμεσο στόχο ζητάμε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί άμεσα για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα στηριχθεί με 5 δισ. Ευρώ από δημόσιους πόρους μέχρι το 2012, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να προσελκυσθούν επιπλέον ιδιωτικοί πόροι, με στόχο τουλάχιστον το 10% των κατοικιών και σημαντικό ποσοστό των δημόσιων κτιρίων να είναι βέλτιστων ενεργειακών προδιαγραφών μέχρι το 2015.

Προτείνουμε δωρεάν ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε ακίνητο, πλήρη επιδότηση για τα χαμηλότερα εισοδήματα (δαπάνη που μπορεί να καλυφθεί εν μέρει και από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ε.Σ.Π.Α.), ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα για τα μεσαία στρώματα, ρυθμίσεις για την κατανομή δαπάνης και οφέλους μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, αυστηρές προδιαγραφές μόνωσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού στα νέα κτίρια, καθώς και κίνητρα για εφαρμογές ήπιας γεωθερμίας.

Με τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας που δαπανάμε σήμερα για δροσισμό των κτιρίων κατά 80%. Και αυτό συμφέρει πρώτα από όλα αυτούς που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για το πετρέλαιο ή το ρεύμα για το αιρκοντίσιον που έχουν ανάγκη. Να ένας τρόπος να πετύχουμε ταυτοχρόνως μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, βελτίωση της ποιότητας ζωής, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη πράσινων και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, βελτίωση και του οικογενειακού, προσωπικού προϋπολογισμού. Αλλά απαιτείται σχέδιο και πολιτική βούληση, όχι απλώς αποσπασματικά μέτρα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ΄οίκον” με στόχο μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, με προϋπολογισμό 300.000.000 Ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Το ποσοστό, όμως, των κτιρίων που θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν ξεπερνάει το 0,35% των υπαρχόντων κτιρίων. Όμως μόνο το 2008 πληρώσαμε 1.000.000.000 ευρώ για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι (10% της κατανάλωσης), για αγορά δικαιωμάτων ρύπων καθώς και για επίδομα θέρμανσης. Και από το 2013 είναι πιθανόν ότι η χώρα θα επιβαρύνεται με 1,5-2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο γιατί συνεχίζει να παράγει ενέργεια με έναν βρώμικο τρόπο, απειλώντας την υγεία χιλιάδων ανθρώπων στα κέντρα που έχουν.

Για τη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων προτείνουμε «μερική εκτροπή» του πακέτου Αλογοσκούφη, με υποχρεωτικές προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες για χαμηλότοκη χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών. Οι τελευταίες άλλωστε, πέρα από το γενικότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό τους όφελος, έχουν επιπλέον προβλέψιμες οικονομικές αποδόσεις και εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο.

Η χώρα μας πρέπει να υιοθετήσει ως εθνικό στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030 και κατά 85% μέχρι το 2050.

Εξοικονόμηση Ενέργειας στα κτίρια

Η χώρα μας πρέπει να κάνει πράξη την υποχρέωση της να πετύχει συνολικά εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, έστω και μονομερώς
Από το 2012 όλα τα νεόδμητα δημόσια κτίρια και τα κτίρια με εμβαδόν πάνω από 2000 τετραγωνικά μέτρα πρέπει να έχουν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή να παρα΄γουν από ανανεώσιμες πηγές όση ενέργεια καταναλώνουν. Αντίστοιχη υποχρέωση πρέπει να υπάρχει για όλα τα νεόδμητα κτίρια ανεξαρτήτως εμβαδού από το 2015 και μετά.

Σχετικά με τις πόλεις:
Μικρά και μεγάλα δημόσια έργα στις πόλεις και τους οικισμούς, μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας ακόμη και τις οικονομικές τους προοπτικές. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να είναι:
· Οικολογική αναγέννηση των γειτονιών με δημιουργία δικτύων πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και πρασίνου που περιλαμβάνουν τα σχολεία, τα πολιτιστικά κέντρα και εμπορικές περιοχές ώστε οι πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν ήπια και φιλικά στο περιβάλλον για τις καθημερινές ανάγκες τους, τα ψώνια, τις σπουδές και την αναψυχή τους.
· Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και προσαρμογές ώστε να αποκτήσουν συμβατότητα και με τις προαστιακές γραμμές.
· Προκήρυξη μελετών για δίκτυα τραμ σε όλες τις μεγάλες και μεσαίες πόλεις (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως συμπληρώματα του μετρό). Άμεση προώθηση των έργων κατασκευής, εκεί όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες.
· Δημιουργία μεγάλων χώρων στάθμευσης σε όλες τις κύριες εισόδους των πόλεων, σε συνδυασμό με πυκνή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
· Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και θωράκισή τους απέναντι στην παράνομη στάθμευση, θέσεις ποδηλάτων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, υποδομές ελεγχόμενης στάθμευσης.
· Θεσμικό πλαίσιο που να δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να αποκαθιστούν οι ίδιοι εγκαταλειμμένα κτίρια, ιδιαίτερα διατηρητέων, με αντάλλαγμα μερίδιο από την εκμετάλλευσή τους για όσο διάστημα απαιτείται για την απόσβεση της δαπάνης.
· Επίσπευση των έργων αστικού πρασίνου με προτεραιότητα τους μεγάλους δημόσιους χώρους όπως Μητροπολιτικά Πάρκα και πρώην στρατόπεδα, χωρίς ακρωτηριασμό για άλλες χρήσεις.
· Πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες και διαγωνισμοί, με στόχο τη διασφάλιση ελεύθερων χώρων και την κάλυψη των ελλειμμάτων σε πράσινο.
· Σχεδιασμός για συνεκτικές πόλεις και οικισμούς, με κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και αντίστοιχες ανταλλαγές γης με υπό πολεοδόμηση περιοχές.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: STAGE:
ΝΑΙ στην ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι βλέπουν το θεσμό των STAGE, οργανωμένο όμως σε άλλη βάση, ως σημαντικό εργαλείο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας που πλήττει πολύ περισσότερο αυτούς που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία. Προτείνουμε τα stage να στραφούν κυρίως σε απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς απασχόλησης και να συνδυαστούν αποτελεσματικά με πολιτικές που θα δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας .

Είναι γεγονός ότι η γενιά των 700€ θεωρεί το θεσμό των stage, όπως αυτός εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , όμως, κατάφεραν να απαξιώσουν έναν κατ΄ αρχή σημαντικό θεσμό μετατρέποντας τον σε ένα μηχανισμό πελατειακών εξυπηρετήσεων, εξαρτήσεων και εξευτελισμού ανθρώπων που αναζητούν μια δουλειά. Με ποιο δικαίωμα κομματάρχες και βουλευτές συνέτασσαν λίστες για ανθρώπους που “έπρεπε” να προσληφθούν μέσα από stage, παρεμβαίνοντας σε μια διαδικασία; Για ποιο λόγο σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα ευρωπαϊκοί πόροι για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων; Δεν έχει κανείς πολιτική αλλά και ποινικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή;

Τα προγράμματα stage πρέπει να συνεχιστούν, με στόχο να βοηθούν τους νέους στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων, δεν επιτρέπεται να καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες σε φορείς όπου εφαρμόζονται, δεν αποτελούν υποκατάστατο κανονικής εργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:
1. Οι συμβάσεις των προγραμμάτων να είναι περιορισμένου χρόνου (6-8 μήνες, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις να είναι μέχρι 1 χρόνο) και να μην ανανεώνονται.
2. Να αφορούν νέους που σπουδάζουν ή που μόλις έχουν τελειώσει την εκπαίδευσή τους και δεν έχουν ένσημα ή μεγαλύτερους που θέλουν να αλλάξουν καριέρα.
3. Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων να συνοδεύεται και με υποστηρικτικές δομές για εξεύρεση εργασίας αλλά και να συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας στους τομείς..
4. Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας να γίνεται κυρίως σε φορείς του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα – ΜΚΟ.
5. Ο ασκούμενος πρέπει να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση και επιδότηση για όσο καιρό διαρκεί η εργασιακή εμπειρία.
6. Ειδική κατηγορία stage μπορεί να αφορά σε νέους που βρίσκονται ακόμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να γνωρίσουν στην πράξη το επάγγελμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.
7. Η επιλογή του φορέα στον οποίο πραγματοποιείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας να γίνεται με συνεννόηση μεταξύ του φορέα που το πρόγραμμα και των ίδιων των ενδιαφερόμενων, με υποστηρικτική και μόνο βοήθεια από τον ΟΑΕΔ.
8. Οι νέοι που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί μέσω προγραμμάτων stage για κάλυψη αναγκών του δημοσίου με ανανεούμενες συμβάσεις πρέπει να καλυφθούν αναδρομικά ως προς την κοινωνική ασφάλιση και τον μισθό που θα έπρεπε να είχαν μετά την πρώτη ανανέωση .

Επειδή μας ενδιαφέρει
και αφορά στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ
http://pras-cha.blogspot.com
Χανιά, 2-11-2009

Να λειτουργήσουν Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές NATURA 2000
Όχι απολύσεις αλλά επιπλέον θέσεις εργασίας χρειάζονται στη Σαμαριά

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν τη νέα κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη τις προεκλογικές διακηρύξεις της περί «πράσινης ανάπτυξης» με την πλήρη λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η προστασία των βιοτόπων δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Το πανελλήνιο συνέδριο των Φορέων Διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά ανέδειξε τα σοβαρότατα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Πρώτ’ απ’ όλα: Θεωρούμε αδιανόητο να απολυθούν οι 17 εργαζόμενοι (10 φύλακες, 2 νοσηλευτές και 5 ειδικοί επιστήμονες) στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και να παραμείνει χωρίς προστασία και προσωπικό ο Εθνικός Δρυμός από την 1η Ιανουαρίου 2010, επειδή το ελληνικό κράτος απαξιοί να χρηματοδοτήσει τους Φορείς Διαχείρισης από εθνικούς πόρους και αυτοί προσπαθούν να επιβιώσουν με χρήματα από projects της Ε.Ε. (Ε.Π.ΠΕΡ). Να απολυθούν, για να προσληφθούν άλλοι στη συνέχεια (όταν «μπεί» ο Φορέας σε νέο project), για να απολυθούν κι αυτοί στη συνέχεια σε 3-4 χρόνια κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο πάει χαμένη η εμπειρία που αποκτάνε οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης, χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να εκπαιδευτούν οι καινούριοι και να μάθουν τι γίνεται, και, φυσικά, δεν υπάρχει καμία συνέχεια στην πολιτική προστασίας του συγκεκριμένου βιότοπου.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Αναφέρουμε αιτήματα που αναφέρθηκαν στο συνέδριο:

ü Άμεση έκδοση όλων των νομοθετημάτων που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των φορέων που προβλέπονται για την Ελλάδα.

ü Δυνατότητα υλοποίησης των έργων που κάνουν με αυτεπιστασία.

ü Θεσμική ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας των Φορέων.

ü Μόνιμη και επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι πόροι του ΕΤΕΡΠΣ.

Σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, ακόμη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που βράβευσε με Δίπλωμα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς συστήνει να προσληφθεί άμεσα ένας επιστήμονας τουλάχιστον που να καταγράφει και να παρακολουθεί μόνιμα τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Δρυμού, τις αυξομειώσεις στους πληθυσμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κανονικά γι’ αυτό το έργο χρειάζεται ολόκληρη ομάδα ειδικών (άλλοι για τη χλωρίδα, άλλοι για την πανίδα, την ορνιθοπανίδα κλπ).

Λέει κάτι ακόμα το Συμβούλιο της Ευρώπης (μας πήρανε χαμπάρι κι οι ξένοι): Ότι πρέπει τα έσοδα από τα εισιτήρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς να τα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης. Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να παίρνουν εξ ολοκλήρου τα έσοδα από τα εισιτήρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και τα διαχειρίζεται αδιαφανώς ο εκάστοτε Υπουργός Γεωργίας. Αυτή η πρακτική πρέπει άμεσα να σταματήσει, μιας και η ίδια η νομοθεσία προβλέπει ότι από τη στιγμή που λειτουργεί Φορέας Διαχείρισης, τα όποια έσοδα τα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης και κανείς άλλος!

Καλούμε την κυβέρνηση

· να αποδώσει τώρα, όλα τα έσοδα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στο Φορέα Διαχείρισης,

· να μην προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στον Εθνικό Δρυμό,

· αντίθετα μάλιστα, να στηριχθεί ο Φορέας Διαχείρισης να προσλάβει όλο το προσωπικό που απαιτείται για την φύλαξη, μελέτη και προστασία του Εθνικού Δρυμού.

Οι τοπικοί φορείς των Χανίων πρέπει να τα απαιτήσουν όλα αυτά και να βάλουν τέλος στον εξευτελισμό των Χανίων, να ζητάμε κάθε χρόνο, να μας δώσει η εκάστοτε κυβέρνηση, λίγα από τα έσοδα του Εθνικού Δρυμού, για να κάνουμε τα στοιχειώδη έργα και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό.

Σημειώνουμε τέλος ότι η λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλους προστατευόμενους οικότοπους του Νομού Χανίων του Δίκτυο NATURA 2000 (Ελαφονήσι, Λίμνες Αγυιάς, Κουρνά, Λ. Ορη κ.α.) θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας. Πέρα από αυτό, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, η σωστή προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 δίνει σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία με την προσέλκυση επισκεπτών, την ανάπτυξη οικοτουρισμού και τις δυνατότητες ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προΪόντων που δημιουργεί.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων