18 Δεκ 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Προϋπολογισμός 2010:
η πράσινη στροφή είναι μόνο για τους άλλους…

18.12.2009

Η συζήτηση που αρχίζει σήμερα στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό τεστ ειλικρίνειας για την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι δε θα εφαρμοστεί παρά μόνο με μεγάλες αλλαγές, αφού τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Στη μορφή πάντως που κατατέθηκε, ο προϋπολογισμός αποτελεί σαφή διάψευση των υποσχέσεων για Πράσινη Οικονομία. Το πάγωμα των προσλήψεων καλύπτει και τους τομείς του περιβάλλοντος όπου ήδη υπάρχουν τεράστια κενά, ενώ και η δημοσιονομική πολιτική διαπνέεται από την αντίληψη ότι η πράσινη μεταρρύθμιση της φορολογίας είναι καλό για τους άλλους αλλά όχι για μας. Ο πρωθυπουργός πρότεινε πράσινους φόρους στις Βρυξέλες αλλά στην Ελλάδα όπου μπορεί να τους εφαρμόσει δεν το επέλεξε, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή και το μεγάλο απόθεμα λαϊκής εμπιστοσύνης. Δεν τόλμησε την πράσινη στροφή:

- ούτε στο σκέλος της φορολογίας, ως εργαλείου για να ενθαρρύνονται ή να αποθαρρύνονται δραστηριότητες ανάλογα με το περιβαλλοντικό τους αποτέλεσμα.
- ούτε στο σκέλος των δαπανών, όπου οι δαπάνες για το περιβάλλον μένουν καθηλωμένες τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Άλλες χώρες με αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα εφαρμόζουν προοδευτικά στους νέους προϋπολογισμούς τους φόρο στις εκπομπές άνθρακα που χρηματοδοτεί την μόνωση του κτιριακού δυναμικού τους, με ουδέτερο χρηματικό αποτέλεσμα στην κοινωνία αλλά με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος ενώ ταυτόχρονα αναζωογονούν τον χειμαζόμενο κλάδο των κατασκευών στρέφοντάς τον κι αυτόν σε νέα κατεύθυνση.

Οι προσδοκίες των πολιτών για πραγματικά κοινωνικό κράτος, για πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, για μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, δε βρίσκουν δυστυχώς δικαίωση στον προϋπολογισμό του 2010. Ο τόπος δεν αντέχει για πολύ άλλη μια από τα ίδια, και η πίστωση χρόνου που διαθέτει η κυβέρνηση δεν είναι ανεξάντλητη.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ο αθώος διαχειριστής των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των λαθών της Ν.Δ., όπως θέλει να εμφανίζεται», δήλωσε εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Νίκος Χρυσόγελος. «Πληρώνουμε σήμερα την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου ολόκληρης της τελευταίας 15ετίας, που δημιούργησε μια οικονομία με ημερομηνία λήξης, στηριγμένη στη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Έξοδος από την κρίση σημαίνει λοιπόν και αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε πράσινες κατευθύνσεις, κάτι που δυστυχώς απουσιάζει από τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Πετράκος 6942 984455
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 95