11 Ιουν 2009

Νότης Μαυρουδής: Προσωπικές σκέψεις γύρω από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2009.

http://www.mavroudis.eu/nea-content.php?show_cat=46

Ο κύβος ερρίφθη και το αποτέλεσμα έδειξε 3,45% για τους Οικολόγους Πράσινους (Οι.Π.), που σημαίνει: έναν Ευρωβουλευτή και ένα καλό ξεκίνημα προοπτικής, για μια …πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων. Με ένα γενικό αποτέλεσμα που έχει ως μελαγχολικό θριαμβευτή την αποχή από την κάλπη, οι οποίοι «απέχοντες» ακολούθησαν την (σχεδόν) κρυφή προτροπή των τηλεοπτικών ΜΜΕ για παραλίες, μπάνια και έξοδο, αντί της προτροπής για δικαίωμα ψήφου…
Για άλλη μια φορά (παρ’ όλη την πτώση του δικομματισμού) η αριστερά δεν έφτασε το 15% (με αθροισμένα τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κυρ Καρατζαφέρης, όντως, μπορεί να θριαμβολογεί (μαζί με τους ομοϊδεάτες του της Ευρώπης) και όλοι μαζί να ξανασκεφτούμε το τι μέλει γενέσθαι σε ένα ευρωπαϊκό status που δεν ευνοεί την κίνηση προς την απέναντι όχθη, δηλαδή από τον ακραίο συντηρητισμό και την ξενοφοβία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, να πάμε σε μια Ευρώπη που θα συγκρουστεί με τα ισχυρά συμφέροντα, για να σταματήσει η εξαθλίωση των ανθρώπων καθώς και να ανατρέψουν τα αίτια που γεννάνε τόσους κινδύνους για το περιβάλλον και τον πλανήτη.
Οι Οι.Π. καλούνται να διαχειριστούν με σωφροσύνη το ποσοστό τους. Κανείς δεν τους χρωστάει και οι ψήφοι των πολιτών προϋποθέτουν μια πολιτική –οικολογική ταυτότητα αναγνωρίσιμη και ανεξάρτητη, στοχεύοντας πάντα στο συνδυασμό των ιδεών με τις πράξεις.
Σε μια χώρα που ο κόσμος έχει «φάει» πολύ το φαγητό της θεωρητικής ανάλυσης και των αριστερών λόγων, οι Οι.Π. καλούνται να απλώσουν ένα λόγο διαφορετικό, απτό, κατανοητό, να φτιάξουν τους δεσμούς τους με τους πολίτες και να δηλώσουν παρουσία όποτε οι ανάγκες το επιβάλλουν. Οι Οι.Π. είναι ένας νέος πολιτικός σχηματισμός με ικανούς ανθρώπους επικεφαλής, που έχουν βαθιά δημοκρατική συνείδηση αφού προέρχονται ως επί τω πλείστον από αριστερούς πολιτικούς χώρους και δεν επέτρεψαν να αλωθούν στην κομματική μηχανή. Είναι η σειρά τους τώρα να φτιάξουν το δικό τους πολιτικό τοπίο και να υλοποιήσουν εξαγγελίες από το πρόγραμμά τους, αλλά και άλλες σκέψεις που με τον καιρό θα παρουσιάζονται στο διεθνές τοπίο και στην ελληνική κοινωνία, στην εποχή της άκρατης πληροφόρησης και του διαδικτύου…

Οι ΟΙ.Π. θα προασπίσουν την ποιότητα και το βάθεμα της δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων, των οικολογικών προβληματισμών και της πράσινης ανάπτυξης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Οι άνθρωποί του (τα στελέχη και οι φίλοι του) τώρα θα πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα και να προσεγγίσουν όλον αυτόν τον κόσμο (3,45%) που δυσκολευόταν να τους «συναντήσει».

Είναι πιο εύκολο να πάρεις ένα ποσοστό και πιο δύσκολο να το διαχειριστείς. Αυτό είναι κανόνας παλαιός και δεν εξαιρείται κανείς.
Οι Οι.Π. έχουν τώρα σειρά να αναδείξουν έναν καινούργιο «πολιτικό πολιτισμό», για να ξεχωρίσουν από το κοπάδι και την ισοπεδωτική κουλτούρα που προκαλεί η συντηρητική σκέψη και η κακή χρήση των ΜΜΕ. Να εδραιώσουν έναν πολιτισμό που να στοχεύει στη γνώση, τη μνήμη και τις βαθύτερες έννοιες των δημιουργημάτων της τέχνης και της γλώσσας. Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί την παράδοση ως εργαλείο δουλειάς, γιατί μόνο έτσι θα φτιάξει «γέφυρες» με τον ορίζοντα του μέλλοντος. Οι Οι.Π. είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν τις βάσεις για ρήξεις και ανατροπές που τις έχει «ξεχάσει» ο κόσμος από τα άλλα κόμματα, έστω και αν αυτά λέγονται «προοδευτικά».
Η οπτική γωνία των Οι.Π. είναι από τα αριστερά, όσο και αν τους το αρνούνται αυτό τα αριστερά κόμματα. Για να φτιάξουν λοιπόν τις ρίζες τους στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει τις θεωρίες να τις συνδέσουν με πράξεις που θα ποτίσουν με νερό τις δεξαμενές των αριστερών σκέψεων. Λογικές των συνεργασιών, της πράσινης ανάπτυξης, των οικολογικών ισορροπιών, της δημοκρατίας και των πάσης φύσεως θεμάτων που απορρέουν από αυτά, θα είναι η δοκιμασία που θα φέρει τους Οι.Π. μπροστά στο ρεαλισμό των πραγμάτων.

Θα υπάρξουμε ως πολιτισμική και πολιτική αφύπνιση ή θα επαναλάβουμε μια από τα ίδια που χαρακτηρίζει τα κουρασμένα κόμματα της Βουλής;

Νότης Μαυρουδής
(8/6/2009)