9 Απρ 2009

Αμβρακικός:
Ένας δρόμος περισσότερος, μια πληγή στο περιβάλλον ακόμη...

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196


Αμβρακικός:
Ένας δρόμος περισσότερος, μια πληγή στο περιβάλλον ακόμη...



Οι Οικολόγοι Πράσινοι, πληροφορήθηκαν πρόσφατα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας, αποφάσισε – ομόφωνα- την κατασκευή αυτοκινητόδρομου Άρτας – Λιμίνης, μήκους 6,36χλμ, παρά την αντίθετη γνώμη περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής (λόγω των επιπτώσεών του στο προστατευόμενο οικοσύστημα του Αμβρακικού που θα επιφέρει καταστροφή στο δάσος στον λόφο Περάνθης, που είναι ενταγμένος στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Ραμσάρ, ενώ είναι ενταγμένος και στην ΚΥΑ για τον Αμβρακικό).

Εύλογα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι καμιά φωνή δεν υπάρχει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας, που να υπερασπιστεί το περιβάλλον και να τονίσει την ανάγκη βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης για την οποία όλοι οι πολιτικοί μιλούν, αλλά για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι στην πράξη άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν: εκείνα των αυτοκινήτων, του τσιμέντου και της σπάταλης και αλόγιστης ανάπτυξης που μας οδήγησαν στην δυσεπίλυτη σημερινή κρίση, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Η διπλή κρίση που ζούμε- οικονομική και οικολογική- μπορεί, κατά γενική ομολογία πλέον, να βρει λύση μόνο αν επενδύσουμε σε βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, που σε τοπικό επίπεδο σημαίνει: καλύτερες δημόσιες μεταφορές φιλικές στο περιβάλλον (αλήθεια γιατί δεν προτάσσεται η σιδηροδρομική Ιόνια;), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή βελτίωση των κτηρίων., τοπική αυτάρκεια, ποιοτικά και βιολογικά τοπικά αγροτικά προϊόντα, προστασία βιοτόπων και απειλούμενων ειδών, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, οικολογικό τουρισμό. Αντίθετα τέτοιες ενέργειες μεγαλώνουν την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο με νέους ενεργοβόρους αυτοκινητοδρόμους, ενώ ταυτόχρονα πλήττουμε για πάντα ένα μοναδικό τοπίο και έναν βιότοπο παγκόσμιας σημασίας, όπως τους υγροτόπους του Αμβρακικού κόλπου, το διπλό δέλτα του Άραχθου και του Λούρου.

Αυτή είναι η λογική που μας οδήγησε στην κρίση και όχι αυτή που θα μας βοηθήσει να βγούμε από αυτήν.

Είναι εμφανές ότι μ’ ένα δρόμο λιγότερο, μπορούμε να ζήσουμε και δεν βλάπτεται σε τίποτα η ποιότητα της ζωής μας. Αντίθετα, με μια ακόμη πληγή στο ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον μας αρχίζει να διαφαίνεται πως η επιβίωσή μας θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί διορθωτικές λύσεις.

Θα θέλαμε λοιπόν να δούμε τον Δήμο Άρτας να κάνει μια πράσινη στροφή: να πρωτοστατεί και να επενδύει στην προστασία του βιότοπου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση των δεκάδων προβλημάτων που έχουν φτάσει τον Αμβρακικό κόλπο να πνέει τα λοίσθια. Αντίθετα ο δήμος Άρτας φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί καν ότι έχει την τύχη να υπάρχει στην περιοχή του μια μοναδική φυσική κληρονομιά που έχει χρέος να κληροδοτήσει ακέραια στις επόμενες γενεές και που μπορεί με κατάλληλες κινήσεις να φέρει στην τοπική κοινωνία πολλά οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά.

Οι πληγές στο τοπίο και στον βιότοπο, δεν θα φέρουν ούτε νέους επισκέπτες, ούτε νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή, που σιγά σιγά μ΄αυτόν τον τρόπο θα χάσει για πάντα τον χαρακτήρα της, αλλά θα απομακρύνουν κι όσους ήδη έρχονται ή θα ήθελαν να την επισκεφθούν αποζητώντας την ομορφιά και την μοναδικότητα της φύσης του Αμβρακικού κόλπου.

Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του δρόμου και θα θέλαμε να δούμε με βάση ποιά περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας προτείνεται να γίνει το έργο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
των Οικολόγων Πράσινων