10 Δεκ 2008

Αποτελέσματα συνεδρίου Οικολόγων Πράσινων
5-7 Δεκεμβρίου 2008

Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 5-7 Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε το πολιτικό πλαίσιο και τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές και διαμόρφωσε την τακτική και το χρονοδιάγραμμα της προεκλογικής καμπάνιας τους. Οριστικοποιήθηκε, επίσης, το ευρω-ψηφοδέλτιο των ΟΠ με την εκλογή 16 υποψηφίων (από τις 22 θέσεις) με ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών. Στις 4 πρώτες θέσεις εκλέχτηκαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, η Μαρία Βασιλάκου, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Κώστας Διάκος. Στις υπόλοιπες 12 θέσεις εκλέχτηκαν ο Τάσος Κρομμύδας, η Λενιώ Μυριβήλη, η Ελεονώρα Ζώτου, ο Στέφανος Σταμέλλος, η Νατάσα Τσιρώνη, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Αλέκος Γεωργόπουλος, η Όλγα Κήκου, ο Λάζαρος Τσικριτζής, ο Γιώργος Πασχαλίδης, ο Φίλιππος Δραγούμης και η Γιάννα Κοντούλη. Οι υπόλοιπες 6 τιμητικές θέσεις θα συμπληρωθούν μέσα στο 2009 με προσωπικότητες που θα υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους Οικολόγους Πράσινους.

Με κυρίαρχο σύνθημα «Πράσινη Λύση στην Κρίση: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον» οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεκινούν την καμπάνια τους για τις ευρωεκλογές με στόχο την εκλογή τουλάχιστον ενός έλληνα πράσινου ευρωβουλευτή, επιδιώκοντας παράλληλα πολιτικές αλλαγές στην ελληνική πολιτική και κοινωνία και την είσοδό τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το Συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 5/12 με ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η Πράσινη Απάντηση στην Οικονομική και Οικολογική Κρίση». Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι:

• Μόνικα Φρασόνι, συν-πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο
• Βούλα Τσέτση, γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο
• Μαρία Βασιλάκου, αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος των αυστριακών Πράσινων και βουλευτής στο κοινοβούλιο της Βιέννης
• Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, νομαρχιακός σύμβουλος
• Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
• Κώστας Διάκος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Το συνέδριο αποφάσισε για:
(α) την Εκλογική διακήρυξη
(β) την τακτική και το χρονοδιάγραμμα της προεκλογικής καμπάνιας των ΟΠ για τις ευρωεκλογές,
(γ) τα κείμενα της Κοινής Καμπάνιας των Ευρωπαίων Πρασίνων (Κοινωνική Ευρώπη-ποια Ευρώπη θέλουμε, προστασία κλίματος, μετανάστες-δικαιώματα, πράσινη οικονομία, διατροφική καμπάνια).

Το συνέδριο επιβεβαίωσε επίσης τα κείμενα εισηγήσεις του Πανελλαδικού Συμβουλίου για
(δ) την αντιμετώπιση της διαφθοράς,
(ε) την πράσινη απάντηση στην οικονομική και οικολογική κρίση (επικαιροποιημένο)
(στ)τις θέσεις των ΟΠ για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη
(ζ) καθώς και τις προτάσεις των ΟΠ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το συνέδριο εξουσιοδότησε, επίσης, το Πανελλαδικό Συμβούλιο για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση πρόωρης προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Το συνέδριο, παρά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ολοκλήρωσε έγκαιρα τις διαδικασίες του και οι σύνεδροι συμμετείχαν συγκροτημένα στην πορεία στις 7/12. Το Σάββατο 6/12 οι σύνεδροι συμμετείχαν στη συμβολική εκδήλωση στο Σύνταγμα αλλά και σε μια διαφορετική και ευφάνταστη πορεία των Οικολόγων Πράσινων με μουσικές και πανό στον πεζόδρομο της Ερμού για την προστασία του κλίματος. Η εκδήλωση εντάσσονταν στην κοινή καμπάνια 16 Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων για την προστασία του κλίματος και σε αυτή συμμετείχε η συν-πρόεδρος και η Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων Ευρωβουλευτών Μόνικα Φρασόνι και Βούλα Τσέτση, αντιστοίχως, καθώς και Μαρία Βασιλάκου, αναπληρώτρια πρόεδρος των Αυστριακών Πρασίνων, βουλευτής στο κοινοβούλιο της Βιέννης, αλλά και υποψήφια με τους Οικολόγους Πράσινους στις ευρωεκλογές 2009.

Το ευρω-ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων διαμορφώθηκε με την ξεχωριστή για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία ψηφοφορίας μεταξύ των μελών των Οικολόγων Πράσινων. Η διαδικασία αυτή δείχνει πως οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν να παρουσιάσουν όχι μόνο εντελώς διακριτές πολιτικές προτάσεις αλλά και εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Η ψηφοφορία αφορούσε δύο ομάδες υποψηφίων, η μία για τις 4 πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου και η άλλη για άλλες 12, με την πρόβλεψη για 6 θέσεις τιμώμενων υποψηφίων οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μέσα στο 2009. Στην πρώτη ομάδα προβλέπονταν 3 σταυροί μεταξύ 14 υποψηφίων και στην δεύτερη ομάδα 7 σταυροί μεταξύ 32 υποψηφίων.

Τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

1η Ομάδα – Θέσεις 1 έως 4
• ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ 54,6%
• ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ 50,1%
• ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ 48,7%
• ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ 21,4%
2η Ομάδα – Θέσεις 5-6 & 9-18
• ΤΑΣΟΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ 50,1%
• ΛΕΝΙΩ ΜΥΡΙΒΗΛΗ 40,7%
• ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΖΩΤΟΥ 35,4%
• ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΜΕΛΛΟΣ 31,2%
• ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΙΡΩΝΗ 31,2%
• ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ 29,8%
• ΑΛΕΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ 27,3%
• ΟΛΓΑ ΚΗΚΟΥ 27,0%
• ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ 24,0%
• ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ 21,2%
• ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ 19,8%
• ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΥΛΗ 19,5%
Στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων υπάρχει για κάθε υποψήφιο/α βιογραφικό και κείμενο πολιτικής τοποθέτησης.

Η ψήφος ήταν επιστολική αλλά και με κάλπες στις μεγάλες πόλεις. Τα αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων.

Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι καθοριστική για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παίρνουν μέρος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 σε κοινή καμπάνια με τα υπόλοιπα πράσινα κόμματα για να επηρεάσουν τις εξελίξεις καθοριστικά προς την κατεύθυνση της οικολογικής-κοινωνικής βιωσιμότητας. Μια δυναμική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στις ευρωεκλογές στοχεύει όχι μόνο στην εκλογή πρασίνων ευρωβουλευτών για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας αλλά και στην ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού νότου στα πλαίσια των Ευρωπαίων Πράσινων.